Covid-19'a bağlı enfeksiyon kalp krizini artırıyor

Covid-19 ve gribal enfeksiyonlarda kalp krizi riski her geçen gün artıyor. Uzmanlar ise tek bir yol için uyarıda bulunuyor.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
25 Temmuz 2024 09:12
GÜNCELLEME
25 Temmuz 2024 10:54
Covid-19'a bağlı enfeksiyon kalp krizini artırıyor
O
Onur Çetinkaya Editör

2020 yılında Çin'de başlayan Covid-19 salgını dünyada çok sayıda can aldı.

Dünya Sağlık Örgütü  Covid-19 hastalığına yol açan koronavirüsten ya da salgın nedeniyle yoğun baskı altında kalan sağlık sistemleri nedeniyle yaşanan can kaybının 15 milyona yakın olduğunu açıkladı.

Bu rakam 6 milyon olarak açıklanan resmi can kaybı sayısının iki katından fazla. Ölümler en fazla Güneydoğu Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında yaşandı.

Aşı kalp krizini tetikliyor mu?

Ekonomik olarak da ülkelere zarar veren virüs insanlara etkisini ise hala sürdürüyor.  Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına alırken aşılar ise umut oldu. Aşıların başta kalp krizi ve başka hastalıklara yol açtığı hatta ölümlere neden olduğu iddia edildi.

Almanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir kişi, doktorların aksi yöndeki tavsiyelerine karşın 217 kez Covid aşısı oldu. Kontrol edilen adamın herhangi bir sorun yaşamadığı ve daha önce Covid geçirdiğine dair bulguya rastlanmadığı belirtildi. 

Kalp krizi riski artıyor

2020 yılında dünyayı esir alan Covid-19'un neden olduğu hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde en sık ölüm nedeni olarak ilk sırada yer alıyor. Krizin göğüs, omuz, sırt, çene ve karın ağrısı ile kendini gösterebildiği belirtilirken uzmanlar vatandaşlardan bu tür belirtileri dikkate almaları konusunda uyarılarda bulunuyor.


Tek çare aşı

Covid-19 salgınında uygulanan aşıların kalp krizi ile alakası olmadığını bir kez daha yineleyen uzmanlar bununla ilgili bilimsel çalışmanın bulunmadığı belirtildi.  Özellikle risk grubunda bulunan 65 yaş üstündekilere, kalp hastalığı tanısı almış olanlara da aşı yaptırmaları öneriliyor. 



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa