12 saatlik "mikrocerrahi" operasyonla Tunahan'ın kafasına deri nakli

Ankara Keçiören'de onlarca sokak köpeğinin saldırarak ağır yaraladığı Tunahan Yılmaz'ın kafasına 12 saatlik "mikrocerrahi" operasyonla deri nakli yapıldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Temmuz 2024 11:27
GÜNCELLEME
25 Temmuz 2024 11:55
12 saatlik ''mikrocerrahi'' operasyonla Tunahan'ın kafasına deri nakli
AA
Kaynak AA

Sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan ilkokul 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen 12 saatlik bir operasyon sayesinde sağlığına kavuşma yolunda büyük bir adım attı. Aralık 2023'te Ankara'nın Keçiören ilçesinde okula giderken boş arazide onlarca sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan ve ağır yaralanan Tunahan, tedavi sürecinin başından itibaren HÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde takip edildi.

15. ameliyat ve mikrocerrahi yöntem

Tunahan, geçtiğimiz haftalarda 15. ameliyatını oldu. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Uzun ve ekibi, yaklaşık 12 saat süren operasyonla Tunahan'ın başına mikrocerrahi yöntemle deri nakletti. Prof. Dr. Uzun, ameliyatın detaylarını ve Tunahan'ın sağlık durumunu AA muhabirine anlattı.

Yoğun bakım süreci ve ruhsal destek

Başlangıçta durumunun çok ağır olduğunu belirten Prof. Dr. Uzun, Tunahan'ın HÜ İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde hızla tedavi altına alındığını ve yoğun bakım süreçlerini atlattığını ifade etti. Tunahan'ın fiziksel yaralarının yanı sıra ruhsal yaralarına da odaklandıklarını belirten Uzun, çocuğun bu süreçte psikolojik destek aldığını söyledi.

Yaraların kapatılması ve deri nakli

Tunahan'ın tedavi sürecinde, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ile çocuk cerrahisi uzmanlarının fiziksel tedavisini sürdürdüğünü belirten Uzun, psikolojik destek sağlandığını da vurguladı. "Plastik cerrahi ailesi olarak bizler de bu acil dönemde kapatabildiğimiz yaralarını tedavi etmeye başladık. Ancak yaralanma miktarı çok fazla ve geniş olduğu için bu yaraların hepsi tek seferde, bir ameliyatla bitmedi" dedi.

Deri nakli operasyonu

Tunahan'ın başındaki yaraların kapatılmasının en büyük ve kritik ameliyatlardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Uzun, "Tunahan bize başvurduğunda saçlı derisinde 4'te 3 oranında doku kaybı mevcuttu. Bu doku kaybı, vücudunun bir yerinden alınan dokunun mikrocerrahi yöntemle nakledilmesiyle kapatılabilecekti" diye konuştu. Prof. Uzun, ancak Tunahan’ın vücudunda yeterince geniş doku bulunmadığı için sırt bölgesine balonla doku genişletme uygulandığını da ifade etti.

Operasyonun detayları

Balonla genişletilen dokunun nakledilmesi sürecini anlatan Uzun, "Dokuyu yeterince büyütebildikten sonra büyük ameliyata geçtik. Bu ameliyatta önce balonu çıkarttık ve onunla beraber kazandığımız deriyi ve kası aldık. Ardından boyun bölgesinde bulduğumuz damarlarda gerekli onarımları yaparak, baş bölgesindeki bütün doku eksikliğini kapattık" dedi.

Ameliyat sonrası kritik süreç

Ameliyatın iki ayrı ekip tarafından gerçekleştirildiğini belirten Uzun, "Çocuğumuzun ameliyatı yaklaşık 11-12 saat sürdü. Bu tip ameliyatlar sonrası ilk 24-48 saat çok kritiktir. Ne mutlu ki böyle bir durum yaşamadık, ameliyatımız başarıyla sonuçlandı" dedi. Tunahan'ın ameliyat sonrası kritik 24 saatlik yoğun bakım sürecini de atlattığını belirtti.

İyileşme süreci ve gelecek

Tunahan'ın doku kaybı veya revizyon ameliyatına gerek kalmadan sağlıkla taburcu edildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Uzun, "Tunahan, halihazırda pansumanlara gelip gidiyor. Kestirmek çok zor ancak bundan sonra da düzeltici ve estetik anlamda ameliyatları olabilir" dedi. Tunahan'ın yaralarının iyileştiğini ve dışarıdan değerlendirildiğinde iyileşme sürecinin başarılı olduğunu belirten Uzun, "Tunahan şu an gayet iyi. Yüzündeki gülümsemeden içindeki yaraların da bir miktar iyileştiğini gözlemleyebiliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de gerçekleştirilen mikrocerrahi ameliyatlar

Prof. Dr. Hakan Uzun, Türkiye'nin ilk mikrocerrahi ameliyatlarının önemli bir kısmının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Bunlar, Türkiye'de az sayıda yapılan, zorlu ameliyatlar. Bu ameliyatların gerçekleştirilebilmesi ülkemiz adına da gurur verici" ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa