Sıcaklık vantilatör ve klima satışını patlattı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık vatandaşı çileden çıkardı. Onlarca kişi klima ve vantilatöre hücum etti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
26 Temmuz 2024 11:10
GÜNCELLEME
26 Temmuz 2024 11:39
Sıcaklık vantilatör ve klima satışını patlattı
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye, mayıs ayından itibaren sıcak hava dalgasına girdi.


Haziran ayı tüm yılların en sıcak dönemi olarak kayda geçerken, sıcaktan bunalan vatandaşlar temmuz ayında da kavruldu.

Sıcaklar delirtti

Tatil bölgelerine gidenler denize girerek serinlemeye çalışırken kırsal alanlarda yazı geçirenler vantilatör arayışına girdi. İnternette en çok aranan klima ve vantilatör oldu.

Vatandaşlar ekonomi durumuna göre tercihlerini yaparken en çok ise vantilatör tercih edildi. Klima fiyatlarına elektrik faturasının da eklemesi vatandaşı klima yerine vantilatöre yönlendirdi.


Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen vatandaşlar sitelere hücum etti. Klima fiyatlarının yüksek olması vatandaşı vantilatöre yöneltirken artan taleple birlikte piyasadaki vantilatör fiyatlarında da artış gözlendi.  Stokların bittiği bugünlerde vantilatöre yüzde 20 zam geldi. Fiyatlar 7 bin ile 15 bin lira arasında değişiyor.

Serinlemek karaborsaya düştü

Klima şirketleri talebe yetişemiyor, vantilatör ise karaborsaya düştü. Bu yıl dünya klima pazar hacminin 201.7 milyar dolara ulaşması beklenirken, Türkiye’de ise iç pazar büyüklüğünün 2 milyar doları geçeceği öngörülüyor. 


Vantilatörün karaborsaya girmesindeki etkenlerden biri de sıcaklığın yanı sıra malzeme tedariki oldu. 500 ila 600 arasında değişen malzeme fiyatları 850 liraya kadar yükseldi. Diğer yandan maliyetlerin üzerine 100 lira kar yapıldığı da kaydedildi. 



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa