Akçay'dan faiz indirimi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, erken bir faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını söyledi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
26 Temmuz 2024 13:21
GÜNCELLEME
26 Temmuz 2024 14:02
Akçay'dan faiz indirimi açıklaması
O
Onur Çetinkaya Editör

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.

"Faiz indirimi gündemde değil"

Para politikası adımlarını değerlendiren Akçay, faiz indiriminin olmadığını söyledi. İndirimler başladığında da sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakılmayacak diyen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı "Erken bir faiz indirimi canlanan bir enflasyon riski oluşturabilir." ifadelerini kullandı.

Faiz indirimlerinin başlayacağı dönem için aylık enflasyonun takip edileceğini vurgulayan Akçay, ön koşulun aylık enflasyonda kalıcı gerileme olduğunu söyledi.


Vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamalar temmuzda aylık enflasyona yüzde 1,5 katkı yapacağını açıklayan Akçay, Enflasyon tarafında ise temmuz ayında olası sürpriz yükselişlere işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, sözlerinin devamında," Bu da temmuz ayında piyasa katılımcıları tarafından beklenen enflasyondan daha yüksek bir gerçekleşme olması ihtimalini artır" ifadelerini kullandı.


Akçay son dönemde atılan swap adımlarını ilişki ise aktarım mekanizmasının işlevselliğini artırdıklarına dikkat çekti. Firmaların enflasyon konusunda önemli bir görevi olduğunun da altını çizdi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, "Firmalar Merkez Bankası tahminlerini baz alarak hareket ederse sürecin maliyeti daha az olur." ifadelerini kullandı.


Faiz sabit tutuldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa