Almanya'dan Türk dönerine isim itirazı

Türkiye ile Almanya arasında döner krizi aşılamıyor. Almanya bu kez de Türkiye'nin isim başvurusuna itiraz etti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
26 Temmuz 2024 14:34
GÜNCELLEME
26 Temmuz 2024 15:11
Almanya'dan Türk dönerine isim itirazı
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye'den Avrupa sonrasında dünyaya açılan sokak lezzeti dönere ilk olarak Yunanistan ortak oldu. Patentli yiyeceklerimizi sahiplenme alışkanlığı olan Yunanlılara bu kez Almanlar katıldı.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının alıştırdığı yiyecek olan dönere Almanlar patent ile isim hakkını almak istedi. Ancak umdukları gibi olmadı, Almanlardan önce davranan Türkler, geleneksel ürün adını tescil ettirdi.

Türkiye’nin döneri “geleneksel lezzeti” olarak tescil ettirmek için AB’ye yaptığı başvuruya Almanya itiraz etti. Almanlar gurbetçilerle tanıdıkları döneri sahiplenirken Türkiye’nin talebinin veto edilmesini istedi.

Almanya'dan Türk dönerine itiraz

Dönerin "geleneksel ürün adı"  olarak tescil edilmesi talebiyle Türkiye'den Avrupa Birliği'ne yapılan başvuru Almanya'da krize yol açtı. Nedeni ise dönerin son birkaç yıldır Alman ekonomisi için de önemi bir yere gelmesi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Nisan ayında yaptığı Türkiye ziyaretine yanında bir Türk döner ustasıyla gelmişti.

Almanlar isim aramaya başladı

 "Et döner" olarak adlandırılan üründe kullanılacak hayvanın büyük hayvan yaşı için en az 16 ay, koyun için ise en az altı ay olarak belirtiliyor.   Almanya'da döner için daha genç hayvanlar kullanılabiliyor. 

Türkiye'nin istediği tescil gerçekleşirse ortaya çıkacak yeni durum, işletmelerinde "döner" tabelası kullanmaya devam etmek isteyen Alman firmaları maliyet artırıcı ek önlemler almak zorunda bırakacak. 

Tariflerini değiştirmek istemeyen üreticiler ise dönere yeni bir isim vermek zorunda kalabilir. şimdilik ise  "Dönen şiş" ismi gündemde.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa