Van'da yaya geçitlerine yazılan Kürtçe uyarılara müdahale

Van’da üzerine 'Türkiye Türk’tür Türk kalacak' yazılan Kürtçe trafik uyarıları eski haline getirilirken DEM'li başkan cadde isimlerini Kürtçe'ye çevirecek.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
26 Temmuz 2024 22:22
GÜNCELLEME
27 Temmuz 2024 01:37
Van'da yaya geçitlerine yazılan Kürtçe uyarılara müdahale
DHA
Kaynak DHA

Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşları olarak tüm Anayasal haklara sahipler. Seçme seçilme hakkı dahil tüm haklarını da kullanıyorlar.

Son 20 yılda Kürtçe konusunda da yeni açılımlar gerçekleştirildi.

Bu çerçevede, devlet televizyonu TRT Kürtçe kanal da açtı.

Son olarak DEM Parti’ye geçen Van Büyükşehir Belediyesi, Kürtçe üzerinde hiç bir baskı olmamasına rağmen toplumun sinir uçlarıyla oynayacak bir adm attı.

Bir süre önce yaya geçitlerine Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe uyarılar yazdı.

Merkez İpekyolu ilçesindeki yaya geçitlerinde “Önce Yaya” anlamına gelen Kürtçe ifadelerin üzeri kapatılarak 'Türkiye Türk’tür, Türk kalacak' yazıldı.

Kimliği belirsiz kişilerce yapılan bu hareket sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi.

Harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi  "Türkiye Türk'tür, Türk Kalacak" yazısının üzerini kapatıp yerine yeniden Kürtçe uyarılar yazdı.

Yaya geçitlerini eski haline dönüştüren belediyeden yapılan açıklamada, kentin kozmopolit yapısını göz önünde bulundurarak, çalışmaların bu yönde geliştirildiği dile getirildi.

Açıklamada, bu kapsamda yürütülen çok dilli belediyecilik faaliyetlerinin parçası olarak şehir içi yollarda uyarı levhalarına Türkçenin yanında Kürtçe de eklendiği aktarıldı.

 Bu çalışmanın halkın büyük takdirini topladığı belirtilen açıklamada, “Ancak, ülkenin ve kentimizin zengin kültürünü hazmedemeyen ırkçı kesimler tarafından bu uyarı levhalarına çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir” denildi.

Açıklamada, bu girişim kınandı.

Bunların çok dilli faaliyetleri engelleyemeyeceği vurgulanan açıklamada,  yasal süreç başlatılacağı bilgisi paylaşıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal da, yollara yazdıkları Kürtçe yazıları silenleri kınadı.

Olayın tırmanmasına engel olmak yerine bu eyleme karşılık cadde, mahalle isimleri ve tabelalarını Kürtçeye dönüştüreceklerini açıklayan Sedal, “Toplumu bilinçli olarak kışkırtmaya çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa