Mahinur Özdemir Göktaş kimdir?

Eski Cezayir Büyükelçisi ve mevcut Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olan Mahinur Özdemir Göktaş kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
27 Temmuz 2024 10:59
GÜNCELLEME
27 Temmuz 2024 10:59
Mahinur Özdemir Göktaş kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Mahinur Özdemir Göktaş, 7 Kasım 1982, Schaerbeek doğumlu Türk-Belçikalı siyasetçidir. Brüksel Meclisi'nde iki dönem milletvekilliği yapmış ve Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi olarak görev almıştır. Şu anda Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak görev yapmaktadır.

İlk Yılları ve Eğitimi: Mahinur Özdemir, 7 Kasım 1982 tarihinde Brüksel'in Schaerbeek bölgesinde doğdu. Emirdağ asıllı göçmen bir Türk ailesinin Belçika'daki üçüncü nesil üyesidir. Université libre de Bruxelles'te insan kaynakları mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra kamu yönetimi alanında yüksek lisans yaptı.

Siyasi Kariyeri: 2006 yılında Brüksel Schaerbeek Belediyesi Meclis Üyeliği’ne seçilen Özdemir, iki dönem boyunca bu görevi sürdürdü. 24 Haziran 2009 tarihinde Frankofon kesimden, Hristiyan demokrat çizgideki CDH'den Brüksel Meclisi'ne seçildi. Bu sayede Avrupa ve Belçika'da vekil seçilen ilk başörtülü kadın oldu. Seçilmesinin ardından başörtüsü nedeniyle eleştirilere maruz kaldı ve çalışmasının zor olacağı iddia edildi. 29 Mayıs 2015 tarihinde Ermeni Kırımı'nı soykırım olarak tanımlamayı reddetmesi nedeniyle partisinden ihraç edildi ve siyasete Mayıs 2019'a kadar bağımsız milletvekili olarak devam etti.

12 Eylül 2019 tarihinde Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi olarak atandı ve böylece Türkiye'nin Kuzey Afrika'ya atadığı ilk kadın büyükelçi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Haziran 2023 tarihinde açıkladığı kabine listesinde yer alarak Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı oldu.

Özel Yaşamı: Mahinur Özdemir Göktaş, bir dönem Brüksel Yunus Emre Enstitüsü Müdürlüğü yapan Rahmi Göktaş ile evlidir ve iki çocuk annesidir. Ana dilleri Türkçe ve Fransızcanın yanı sıra ileri düzeyde Felemenkçe ve İngilizce konuşmaktadır, ayrıca Latince bilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa