KKTC'de zengin su kaynağı keşfedildi

KKTC'de en zengin su kaynağının keşfedildi. Yıllar sonra ulaşılan su kaynağından saatte 80 tona kadar su çıkabilecek.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
27 Temmuz 2024 11:09
GÜNCELLEME
27 Temmuz 2024 12:09
KKTC'de zengin su kaynağı keşfedildi
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Kıbrıs arasında Su Temin Projesi 2025 yılında adımlar atıldı.  Asırlık bir rüya gerçeğe dönüştürülürken 2012 yılında yavru vatanın su ihtiyacı sağlandı.


2021 yılı itibarıyla Güzelyurt ve Mesarya Ovası Sulaması arasında 5.700 metre  uzunluğunda tarımsal sulama tüneli yapılarak hizmete açıldı. 


Geçtiğimiz aylarda ise Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'daki bir otelde düzenlenen, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Açılış Toplantısı'nda, "Günümüz itibariyle 5,7 kilometre uzunluğundaki Güzelyalı ve Mesarya Ovaları İletim Tüneli, 18 bin 730 dekar araziye sulama suyu temin edecek Orta Mesarya İletim Hattı 1. kısım işleri tamamlanarak hizmete sunulmuştu. 44 kilometre uzunluğundaki Mesarya Ovasına sulama suyu iletecek iletim hattının ikinci kısım ihalesi de yapılmış durumda. Bu hattın getireceği su ile Mesarya Ovası da suya kavuşmuş olacak. Sulu tarım ile beraber bu coğrafya hakikaten farklı bir görünüme bürünecek." ifadelerine yer vermişti. 

Zengin su kaynağı keşfedildi

Jeoloji ve Maden Dairesi ekiplerinin sürdürdüğü çalışmalarla KKTC tarihinde keşfedilmiş en zengin su kaynağına ulaşıldı. Beşparmak Dağları'nın eteklerindeki Çatalköy'de bulunan su kaynağı KKTC halkını da rahatlatacak. 


 7 yılın ardından ulaşılan su kaynağından saatte 80 tona kadar su çıkabilecek. Bulunan su kaynağının derinliği ise 180 metre olarak belirtildi. 



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa