TBMM'de Somali kararı: Türk askeri 2 yıl görevde

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Somali’de 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM'de görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
27 Temmuz 2024 18:23
GÜNCELLEME
27 Temmuz 2024 19:32
TBMM'de Somali kararı: Türk askeri 2 yıl görevde
Kübra Şenal Editör

TSK'nın 2 yıl boyunca Somali'de görev yapmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM'de kabul edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Somali'nin terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık, her türlü kaçakçılık ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek verilmesi amacıyla Somali'nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere iki ülke tarafından ortak belirlenecek bölgelerinde ve münhasıran tespit edilecek kurallarla bu ülkede 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.


CHP ve DEM 'hayır'da hemfikir

İYİ Parti grubu adına söz alan Tekirdağ Milletvekili Selcan Hamşıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerine her türlü desteği vermeye bugün olduğu gibi devam edeceklerini, ama hem ordu, hem millet lehine şerhlerini düşeceklerini söyledi. MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, MHP grubu adına tezkereyi olumlu karşıladıklarını ve 'evet' oyu vereceklerini kaydetti. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo ise tezkereye, 'hayır' dediklerini belirtti. CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Namık Tan, "Türkiye’de içecek ayranı zor bulurken, Somali’ye tahtırevanla gitmeye kalkışılmakta. Bununla da kalınmıyor, üstelik, uzun yıllar boyunca Somali’de aynı tahtırevanla bekçilik hizmeti sunmak ve tahtırevanı da onlara hediye etmek vaad olunuyor. Bu gayriciddi teklifin bizlerce destek verilecek, kabul edilecek hiçbir tarafı yoktur. CHP olarak Somali tezkeresine oyumuz büyük harflerle, 'hayır' olacaktır" dedi.


Tezkere kabul edildi

Ardından Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, önergeyi oylamaya sundu. Oylama sonucunda, Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Somali'nin terörizm ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. Kabul edilen tezkerede, Türkiye'nin 2011 yılından bu yana Somali Federal Hükümetiyle, iki ülke halkının faydasına olacak şekilde girişimci ve insani dış politika çerçevesinde siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanlarında çok yönlü iş birliğinin tesis edildiği belirtildi. Tezkerede, "Ülkemizin Somali halkı nezdinde itibar ve yıllar içerisinde ülkemize yönelik oluşan güvenlik ve iş birliğimizin kesintisiz biçimde sürdürülmesinde önemli bir etken olmuştur" denildi.

Tezkerede, iki ülke arasında yürürlükte olan anlaşmalara dikkat çekilerek, belirlenen hedefin Türkiye ile Somali arasında imzalanan anlaşmalara uygun olduğu vurgulandı. Somali Federal Hükümeti'nin Türkiye ile imzaladığı, 'Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması' kapsamında ele alınan ortak amaçlara binaen terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık, kaçakçılık ve hâlihazırda mevcut olan tehditlere karşı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vereceği desteği ve yardımları talep ettiği ifade edildi. Ayrıca, Somali ile gerçekleştirilecek bu iş birliği sayesinde, Somali'nin ekonomik kaynaklarının güvence altına alınması ve Türkiye'nin dış ticareti ile deniz taşımacılığı açısından kilit bir öneme sahip olan bölgede istikrara ve güvenliği katkı sağlayacağı, tezkere sayesinde Türkiye ve Somali arasındaki dostluğun sağlamlaştırılması, uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye düşüren, Aden Körfezi, Arap Denizi ve bölgedeki terörizm, deniz haydutluğu ile silahlı soygun eylemlerine karşı yürütülecek çabalara Türkiye'nin desteğini pekiştireceği kaydedildi. 

Somali hükümetinin yardım talebinde bulunduğunun belirtildiği tezkere

"Somali ile gerçekleştirilecek bu işbirliği sayesinde, Somali'nin ekonomik kaynaklarının güvence altına alınması ve dış ticaretimiz ile deniz taşımacılığımız açısından kilit önemdeki bölgede istikrara ve güvenliğe katkıda bulunulması ve Somali ile dostluğumuzun tahkim edilmesi, ayrıca uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye düşüren ve milli menfaatlerimizi de olumsuz yönde etkileyebilen Aden Körfezi, Arap Denizi ve mücavir bölgelerdeki terörizm, deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine karşı yürütülen çabalara ülkemizin desteğinin pekiştirilmesi sağlanacaktır.

Bu mülahazalarla, hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, 2713 (2023) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına ve uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerimize uygun bir biçimde, gerektiğinde üçüncü ülkeler ve uluslararası örgütlerle iş birliği imkanları da kullanılarak, Somali ile ülkemiz arasında akdedilen milletlerarası anlaşmaların uygulanması kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Somali'nin terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık, her türlü kaçakçılık ve diğer tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek verilmesi amacıyla Somali'nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere iki ülke tarafından müştereken belirlenecek bölgelerinde ve münhasıran tespit edilecek kurallarla görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca 2 yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım."

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa