İklim değişikliği bitkileri göç ettiriyor

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Day, iklim değişikliğinin bitkileri göç ettirdiğini söyledi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 11:43
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 11:48
İklim değişikliği bitkileri göç ettiriyor
DHA
Kaynak DHA

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Day, değişen iklim koşullarının bitkilere etkisi ve çiftçilerin ekim ve sulama zamanlamalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. DHA'ya konuşan Day, iklim değişikliğinin tüm dünyada bitki göçüne yol açtığını vurguladı.

İklim değişikliği ve bitki üretimi

Doç. Dr. Sibel Day, iklim değişikliği ile bitki üretim deseninin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, bu sürecin bütün ülkeler tarafından farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye'de de farklı bölgelerde farklı bitkilerin yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar yapıldığını ifade etti.


Tohumlara ön işlemler

Bitkilerin ilk çıkışlarında tohumun çimlenmesinin belli sıcaklığa bağlı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Day, "Bu sıcaklığı sağlamamız gerekiyor. Ancak belirli zamanlarda özellikle ilkbaharda bu sıcaklık artabiliyor ya da düşebiliyor. Yağışlarla beraber ekim zamanımız kayabiliyor ya da öne geçebiliyor. Bu durumları düzenlememiz gerekiyor. Tohumlara ön işlemler uygulayabiliriz. Tohumları daha erken ya da daha geç ekim sağlayabiliriz. Kuruya ekim yaptıysak çıkış sulamasını yapmazsak yağmuru beklememiz gerekir." dedi.


Alternatif bitki yetiştiriciliği

Sibel Day, alternatif bitkilere geçişin önemine değinerek, "Şu anda tropik iklime yakın bir iklim yaşamaya başlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapılarak, diğer ülkelerde yetiştirilen bitkilerin Türkiye'ye adaptasyonu sağlanmalıdır. Özellikle ayçiçeğiyle ilgili hastalık ve zararlıların sıcaktan dolayı artışı sorunları var. Bu yüzden alternatif yağ bitkileri yetiştirilmelidir. Aspir, ketencik, keten, susam gibi bitkilerle hastalık ve zararlılardan daha az etkileniriz." ifadelerini kullandı.


Bitki florasında yok olma süreci

Sibel Day, değişen iklim koşullarıyla beraber bitki üretim deseninin de değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Kuraklığın arttığı bölgelerde, kuraklığa dayanıklı bitkiler yetiştirilmelidir. Türkiye'deki bitki florasında bazı bitkiler yok olma sürecine girmiş bulunuyor. Bu bitkiler tohum üretemedikleri için gen kaynağı olarak yararlanamayacak duruma gelebiliriz. Aşırı yağışlarda bitkilerde hastalık ve zararlılarda artış gözlenebilir." dedi.

Agronomik yöntemlerin adaptasyonu

Sibel Day, agronomik yöntemlerin de kurak koşullara adapte olması gerektiğini belirterek, "Eskiden bildiğimiz agronomik yöntemler, şu anki koşullara yeniden adapte olmalı. 10 yıllık periyotlarda gözden geçirilip, değiştirilmelidir. Farklı bitkiler denenebilir ve çiftçilere önerilebilir. Bu konuda çeşitli tanıtım çalışmaları yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa