Maliye Bakanlığı: 2815 büyük mükellef incelenecek

Vergi incelemelerine ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2815 büyük mükellefin yüzde 27'sinin vergi incelemesinin sürdüğünü bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 12:39
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 16:07
Maliye Bakanlığı: 2815 büyük mükellef incelenecek
AA
Kaynak AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2.815 büyük mükellefin %27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edildiğini duyurdu.

Sosyal medya üzerinden açıklama

Bakanlık, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, bazı hesaplar tarafından dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşıldığını ve vergi yükümlülükleriyle ilgili haberler yapıldığını hatırlatarak, bu konuda açıklama yapma zarureti doğduğunu belirtti.

İncelemeler devam ediyor

Açıklamada, "Mükelleflerimizin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulumuzun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2.815 büyük mükellefin halihazırda toplam %27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edilmektedir. Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır." denildi. Ayrıca, sürekli zarar beyan eden ve beyanları riskli değerlendirilen 735 mükellef nezdinde de vergi incelemelerinin yürütüldüğü belirtildi.

Vergi denetim istatistikleri paylaşılacak

Vergi inceleme istatistiklerinin mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.


Vergide adalet ve etkinlik

Ekonomi yönetiminin Eylül 2023'te duyurulan Orta Vadeli Program'da, vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması konusundaki kararlılığının ortaya konulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını" hedefleyen vergi paketinin TBMM'de kabul edildiği hatırlatıldı.

Vergi paketiyle gelen düzenlemeler

Vergi paketiyle vergi cezalarının artırılacağı, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılacağı ve kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü bir şekilde mücadele edileceği belirtildi. Yeni düzenlemeyle, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere %10 oranında asgari vergi getirildiği açıklandı.


Kayıt dışılıkla mücadele

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi incelemeleri ve saha denetimleriyle kayıt dışılıkla mücadelenin aralıksız sürdüğünü bildirdi. Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin istisnasız uygulandığı ifade edildi. Vergi mahremiyeti nedeniyle mükellef bazında detaylı bilgi paylaşımının mümkün olmadığını belirten Bakanlık, haberlere konu olan mükelleflerin kendileriyle ilgili açıklama yapabileceklerini söyledi. Vergide adalet, etkinlik ve kazanca göre vergilemenin, politikalarının ana unsuru olduğu vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa