İşte Atatürk'ün 1932'deki sokak köpekleri genelgesi: Tüfekle vurun

Şehirlerin göbeğinde insanları katleden sokak köpekleri için 1932 tarihli ve "Mustafa Kemal Atatürk" imzalı Resmi Gazete'deki karar ortaya çıktı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 14:24
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 15:06
İşte Atatürk'ün 1932'deki sokak köpekleri genelgesi: Tüfekle vurun
MP
Mevlüt Peker Editör

Başıboş sokak köpekleri, sokaklarda vatandaşlara zor anlar yaşatmaya devam ediyor. Ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan saldırılar, toplumda büyük bir korku ve endişe yaratmış durumda.


Kanun teklifi gündemde

Başıboş sokak köpeklerinin sahiplenilmedikleri durumunda 'uyutulması' usulünü içeren kanun teklifinin TBMM'ye getirilmesi gündemdeyken, bazı kesimler bu kanun teklifine muhalefet ediyor.


Köpekseverlerin karşı görüşleri

Hayvanseverlik adı altında gerçekleştirilen karşı görüşlerde, sokak köpeklerinin "önce toplatılıp sonra öldürüleceği" savunuluyor. “Yaşam için yasa” adlı eylemler düzenleyen gruplar, konuyu saptıracak söylemlerde bulunuyor ve bu durum, kamuoyunda farklı tepkilere yol açıyor.


Köpek istilasını normalleştirme çabaları

Gündeme gelecek düzenlemeyi sulandırmaya çalışan gruplar, özellikle savunmasız çocuklara karşı vahşi olaylara girişen başıboş köpeklerin sokakları istila etmesini normalleştirmeye çalışıyor. Tarihi gerçekler, Türkiye’nin geçmişte de başıboş köpek sorunu yaşadığını ve hukuki olarak seferber olduğunu yansıtıyor.


1932 yılında itlaf kararı

1932 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün başıboş köpek sorununa karşı aldığı önlemler yeniden gündeme geldi. Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre, hükümet sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini kararlaştırmıştı.


Resmi Gazete'deki genelge

13 Haziran tarihli Resmi Gazete'de şu ifadeler yer alıyor:

-Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.

-Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başıboş olarak mahalle aralarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır.

-Dolaştırmak isteyenler, hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.

-Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

-Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

-Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır.

-Mahallince münasip görülen yerlerde başıboş köpeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.


Yorumlar (1 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Dr.A.Mustafa Yılmaz 3 hafta önce Sokak kopekleri toplanmaz ise SALGINLAR daha hızlı yayılacak...acil toplanması gerekiyor...temas ile hızlı yayılıyor...sözde hayvanseverler temas ediyor.sonra hızla yayılıyor...kanun çıktı...neden hala toplanmiyor...bu sokak köpekleri...?? ZARAR gören herkes belediyeyelere dava açabilir...Kanun da maddesi var..maddi manevi açabilir siniz..İDARİ HİZMET KUSURU maddesi ile sokak köpeklerinden zarar gören herkes tazminat davası açabilir...hatta açacağız..
Sonraki Sayfa