Havuç kabuğu kanseri yeniyor

Havuç kabuğundan elde edilen melanin bileşiğinin antikanser özelliğinin olduğu tespit edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 16:48
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 17:05
Havuç kabuğu kanseri yeniyor
AA
Kaynak AA

Hitit Üniversitesi'nde yürütülen bir proje kapsamında, havuç kabuğundan elde edilen melanin bileşiğinin akciğer hücreleri üzerindeki antikanser özellikleri belirlendi.


Melanin üzerinde çalışma yapıldı

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi'nde, Mühendislik Fakültesi'nden Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilebilen melanin üzerine bir çalışma başlattı.


Araştırmaya TÜBİTAK destek verdi

TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmada, havuç kabuğundan elde edilen melaninin akciğer hücreleri üzerindeki antikanser özellikleri ortaya konuldu. Müjdeci, çalışmada elde edilen bulguların biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanlarında yeni ufuklar açma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.



Tarımsal ürünlerden melanin üretimi

Gamze Nur Müjdeci, proje kapsamında birçok tarımsal üründen melanin elde etmek üzere çalışmalar yaptıklarını ifade etti. "Melanin üretirken bölgedeki havuç kabuğu, karpuz kabuğu, kavun kabuğu, soğan kabuğu ve melas üzerinde deneme yaptık. En yüksek miktarda melaninin havuç kabuğundan elde edildiğini tespit ettik." dedi.


Antikanser ve antioksidan özellikler

Müjdeci, "Daha sonra yaptığımız ileri çalışmalarda ise melaninin antikanser ve antioksidan özelliklerini ortaya koymuş olduk." ifadelerini kullandı. Araştırmanın, çöp kategorisinde bulunan organik atıkların değerli birer ham madde olarak kullanılabileceğini gösterdiğini vurguladı.


Gelecekteki kanser tedavisi için umut

Gamze Nur Müjdeci, "Havuç kabuğundan elde ettiğimiz melanin, akciğer hücreleri üzerinde belirgin antikanser özellikler sergiledi. Bu bulgular, gelecekteki kanser tedavisi yöntemleri için umut vaat ediyor ve biyoteknoloji laboratuvarımızın üretim odaklı çalışmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor." diye konuştu.



Diğer potansiyel kullanım alanları

Melaninin antikanser özelliklerinin yanı sıra, aynı zamanda bir renk maddesi olarak diğer potansiyel kullanım alanları arasında kozmetik ürünler, gıda katkı maddeleri ve biyomalzeme üretimi gibi farklı endüstriler bulunduğunu belirten Müjdeci, "Bu çok yönlü bileşik, çeşitli sektörlerde inovatif çözümler sunma kapasitesine sahiptir." dedi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa