Bakan Kacır’dan “Kendi çipimizi Türkiye'de üreteceğiz” çıkışı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, otomotivden savunma sanayine ihtiyaç duyulan tüm çiplerin Türkiye'de üretilmesini sağlayacaklarını söyledi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 19:26
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 21:21
Bakan Kacır’dan “Kendi çipimizi Türkiye'de üreteceğiz” çıkışı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Dünyada teknoloji hızla gelişiyor.

Beyaz eşyadan elektronik ürünlere kadar artık en ücra yerlerde bile teknolojiyi kullanıyoruz. Bu da hayatlarımızı kolaylaştırıyor.

Otomobil sayısı her geçen gün artıyor.

Savunma ve havacılık alanında dev yatırımlar ve projeler birbirini kovalıyor.

Türkiye, yapay zekayı da yakından takip ediyor.

Tüm bu değişim ve dönüşüm beraberinde ‘çip’ ihtiyacını getiriyor. Özellikle pandemi sürecinde çip tedarik zincirinde yaşanan akşamalr üretimde kesintilere yol açtı.

Türkiye, hem kendi ihtiyacı olan çüipleri üretmek hem de dünyada 600 milyar dolara ulaşan bu pastadan pay alabilmek için harekete geçti.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

İşte o programa ilişkin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Kacır, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programıyla Türkiye’de 65 nanometre ve altı çip üretimini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Sermaye katkısı ve hibe destekleri de içeren 5 milyar dolarlık bir kaynak kullanılacağını belirten Bakan Kacır, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, savunma ve havacılık gibi alanlarda ihtiyaç duyulan çiplerin Türkiye'de üretilmesini sağlayacaklarını vurguladı.

Kacır, küresel çip pazarının geçen yıl 600 milyar doları aştığına da işaret etti.

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte bu alanın hızla büyüdüğüne dikkati çeken Kacır, hem Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayıp hem de ihracat kabiliyeti geliştireceklerini kaydetti.

Bakan Kacır, HİT-30 programının birçok bileşeni olduğunu belirterek, 4,5 milyar dolara varan desteklerle 80 gigawatt saat batarya üretim kapasitesini Türkiye'de oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

 Elektrikli araçlar ve enerji depolama sektörlerinde kritik ihtiyaç olan bataryaların Türkiye'de geliştirilmesi ve üretimi için 2030'a kadar megawatt saat başına 6 bin dolara kadar hibe destekleri de içeren teşvikler sunacaklarını dile getiren Bakan Kacır, Türkiye’yi yüksek teknoloji üretim üssü haline getireceklerini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa