Bursa'daki Kozluören köyünü 523 yıldır, yılda 1 gün kadınlar yönetiyor

Bursa’nın Kestel ilçesin Kozluören köyünde, kadınlar 1 günlüğüne yönetimi ele geçirdi, işlerine el koyup erkekleri mehter takımıyla mahalle dışına çıkardı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 20:22
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 21:59
Bursa'daki Kozluören köyünü 523 yıldır, yılda 1 gün kadınlar yönetiyor
DHA
Kaynak DHA

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı kırsal Kozluören köyü 721 yıllık bir geçmişe sahip. Şimdilerde mahalle olan bu köyde tam 523 yıldır bir gelenek devam ediyor.

Osmanlı dönemlerine dayanan o gelenek ‘Kadınların 1 günlük saltanatı’ olarak tanımlanıyor.

Asırlardır süre şenlikler bu yıl da coşkuyla kutlandı.

'Kozluören Yağlı Güreş ve Kadınlar Günü Pilav Şenliği' kapsamında kadınlar sabah saatlerinde, çocuklar hariç tüm erkekleri, mehter takımı eşliğinde mahallenin dışına gönderdi.

Bir başka deyişle kadınlar, bir günlüğüne de olsa yönetimi ele geçirdi. Adet bu ya, köy muhtarının hanımı eşinin yerine muhtarlık işlerine bakarken, azaların eşleri de kadın muhtara yardım ediyor.

Sadece bununla da sınırlı değil. Köy bakkalı ve kahvehaneyi dee bir günlüğüne kadınlar işletiyor.

İşte o kadınlar gün boyu oyun oynayıp kahvehanede keyif yaptı.

Salıncakta sallanan kadınlar, çeşitli illerden gelen hemcinslerine de daha önceden hazırladıkları, etli bulgur pilavı ve ayran ikram etti.

Akşam saatlerine kadar mahalleye girişleri yasak olan erkekler ise mahalle dışında düzenledikleri güreş şenliklerini izledi.

“Sabah saatlerinde mehteranla köyden çıktık”

523'üncü kez düzenlenen etkinliklerde 15 yıldır ara verilen güreş şenlikleri de tekrar yapıldı.

 Kozluören Mahalle Muhtarı Mehmet Çalışkan, bu sene Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol'un verdiği destekle yağlı güreş organizasyonunu tekrar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sabah saat 09.00'da köyden mehteranla beraber çıktıklarını belirten Çalışkan, idareyi bir günlüğüne kadınlara devrettiklerini dile getirdi.

Çalışkan, “muhtarın eşi muhtar, azaların eşi aza, kahvecinin eşi kahveci, bakkalın eşi bakkal olmak üzere kadınlarımız da gelen misafirlerimize hizmet ediyor" dedi.

“Atalarımız savaşa gittiğinde yönetimi kadınlara verirmiş”

Kozluören’in Osmanlı köyü olduğunu belirten Çalışkan, "Abdal Mehmet Dede tarafından kurulmuş. Atalarımızdan geliyor, bu adetimiz. Savaş zamanında dedelerimiz savaşa gittiğinde köyde kadınlara idareyi verirlermiş. Onlar da savaşta ihtiyaç olan gıda malzemelerini temin ederlermiş. O şekilde bir gelenek oldu" diye konuştu.

“Eşlerimizi uğurladık, jandarmayı köyün girişine koyduk”

Muhtar eşinden sabah mazbatasını aldığını belirten Emine Çalışkan da, dışarıdan insanların bunu görmeye geldiğini aktardı.

Çalışkan, Kuran okunacağını sonra da eğlence yapılacağını belirtti.

 Her kadının eşinin işini devraldığına işaret eden Emine Çalışkan,  eşlerini mehteranla uğurlayıp jandarmayı da köyün girişine diktiklerini ve 'Giremezsiniz' dediklerini vurguladı.

Emine Çalışkan, saat 18.30'a kadar erkekleri köye almadıklarını anlattı.

Bu sürede erkeklerin köyün dışında yağlı güreşleri izlediğini, kadınların da eğlendiğini kaydeden Çalışkan, “ Salıncak kurduk, sallanıyoruz, mevlidimiz var, mevlit okunacak, pilavlar yenecek sonrasında gençlerin eğlenmesi için müzik çalınacak" diyerek günü özetledi.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa