Yeni Vergi Kanunu yasalaştı; işte dikkat çeken başlıklar

Gelirleri artırıp kayıt dışıyla mücadeleyi güçlendirecek yeni vergi düzenlemelerini öngören yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndr kabul edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 21:38
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 21:58
Yeni Vergi Kanunu yasalaştı; işte dikkat çeken başlıklar
AA
Kaynak AA


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, vergi istisnalarını kaldırarak ve cezaları artırarak vergi adaletini ve etkinliğini artırmayı hedefliyor.

Vergi Usul Kanunu'ndaki değişiklikler kayıt dışıyla mücadeleyi güçlendirecek

Yasa, Vergi Usul Kanunu'na bağlı usulsüzlük cezalarına ait cetvelde değişiklik yaparak kayıt dışılıkla mücadelenin güçlendirilmesini amaçlıyor. Ayrıca, özel usulsüzlük cezalarının artırılması ve tekrarında daha yüksek ceza uygulanması gibi düzenlemeler içeriyor. Başkalarına ait banka hesapları, ödeme kaydedici cihazlar ve POS cihazlarının kullanılması durumunda uygulanacak cezalar kanunla belirleniyor.

Vergi ziyaı cezalarında artış

Vergi ziyaı cezası, vergi dairesinin bilgisi dışında kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebep olunması halinde yüzde 50 artırılacak. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin yapılacak sonraki tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım hükmü uygulanacak. Ayrıca, Vergi Usul Kanunu'nda "özel usulsüzlükler ve cezaları" başlığı altında yapılan değişikliklerle, bir takvim yılı içerisinde birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda cezaların caydırıcılığı artırılacak.

Özel Usulsüzlük Cezaları katlanacak

Kanun kapsamında yer alan bazı cezalar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak belirleniyor. Kanun kapsamında belge düzenlemeyen veya eksik düzenleyenlere, bu durumun idarenin bilgisine girmeden önce bildirilmesi halinde 6 kat özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Belge düzenleme zorunluluğu olanlar yükümlülüklerini yerine getirmediklerinde, bu durum 5 iş günü içerisinde idareye bildirilirse ceza uygulanmayacak. Ancak belgeleri düzenlemeyenlere, eksik veya yanıltıcı düzenleyenlere özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

Vergi borçları uzlaşma ile silinemeyecek 

Yeni yasa ile vergi borçlarının uzlaşma ile silinmesi uygulaması kaldırılıyor. Ana para borçlarının silinmesi yapılmayacak.

Vergi Yasası'nda öne çıkan maddeler

  • Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak ve mükelleflerin hasılat tutarları tespit edilecek.
  • Kıymetli madenler borsa rayici ile değerlenecek.
  • Kredi kartı, banka kartı ve benzeri ödeme araçlarıyla yapılan tahsilatlar, mükellefiyet kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılırsa 3 kat ceza uygulanacak.
  • 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere sağlanan sosyal güvenlik desteği sonlandırılacak.
  • Yabancı devlet kurumlarının deprem yardımlarına KDV istisnası sağlanacak.
  • Çok uluslu işletmelerin kazançlarına yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi uygulanacak.
  • Taşınmazlara yatırım yapan fonların elde ettiği kazançların %50'si kar payı olarak dağıtılacak.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının ödemeleri vergi kesintisi kapsamına alınacak.
  • Yurt dışına çıkan vatandaşlardan alınacak harç tutarı 500 TL'ye yükseltilecek.
  • Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı %15 olacak.
  • Sendika üyesi kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa