Güney Kıbrıs’ta 'ABD helikopter konuşlandıracak' iddiası

Güney Kıbrıs'ta Rum yönetiminin kuracağı üsse, ABD’nin çok sayıda helikopter konuşlandıracağı iddia edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 22:22
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 22:31
Güney Kıbrıs’ta 'ABD helikopter konuşlandıracak' iddiası
AA
Kaynak AA

ABD, Akdeniz’de Türkiye’nin sinir uçlarıyla oynuyor.

Suriye topraklarında terör örgütü PKK’nın omurgasını oluşturduğu sözde Suriye Demokratik Güçleri ile işbirliği yaparak Ankara’nın tepkisini çeken ABD, yeni hamlesiyle de tartışma konusu olacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Savunma Bakanı Vasilis Palmas,  Larnaka kenti yakınlarında bir helikopter üssü inşasının devam ettiğini duyurdu.

Palmas, konuya ilişkin daha fazla bilgi vermedi.

Rum basını ise, üssün, ABD'nin kullanımına verileceğini yazdı.

ABD ordusunun üssü, nakliye ve lojistik amaçlı kullnacağını belirten Rum basını,  Pentagon’un buraya "Chinook" tipi helikopterleri konuşlandıracağını iddia etti.

Haberlere göre, halen envanterinde 6 kadar askeri helikopteri bulunan GKRY'nin bir helikopter üssüne ihtiyacı bulunmuyor.

Larnaka'daki helikopter üssü konusunda Güney Kıbrıs ile ABD’nin, imzaladıkları "Stratejik İşbirliği" anlaşmasında mutabakata vardıkları öne sürülüyor.

Öte yandan, Anadolu Ajansı muhabirinin konuya ilişkin sorusuna Pentagon yanıt vermedi.

Amerikan ABC televizyonu, ABD'nin 2013-2017 döneminde adada gizli bir askeri üs kullanarak buraya helikopter konuşlandırdığını aktarmıştı.

Rum yetkililer bu konuda sessiz kalmayı tercih etmiş, Lefkoşa'daki ABD Büyükelçiliği ise sorulara "Yorum yok." diye yanıt vermemişti.

ABD, geçen kasım ayında Doğu Akdeniz'de bir helikopterinin düştüğünü ve 5 özel birlik askerinin kazada hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Kıbrıs kıyılarına 30 mil açıkta düştüğü belirlenen helikopter,  ABD'nin GKRY'de gizli helikopter üssü bulundurduğuna dair tartışmaları alevlendirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa