Mezzanatto: "Türkiye'ye Eurofighter satışını Almanya engelledi"

Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, Almanya’nın, Türkiye'ye Eurofighter satışına engel olduğunu açıkladı.

HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com
YAYINLAMA
28 Temmuz 2024 22:54
GÜNCELLEME
28 Temmuz 2024 23:25
Mezzanatto: ''Türkiye'ye Eurofighter satışını Almanya engelledi''
HM
Haber Merkezi ankaramasasi.com

F-35 programından çıkarılan Türkiye, kendi 5 ve 6. Nesil ıçaklarını planlıyor.

Kaan, çok kısa sürede gökyüzüyle buluştu.

ABD Yönetimi de, Türkiye’nin uluslararası alanda desteğini alabilmek için F-16 satışlarının önünü açtı.

Türkiye, havadaki vurucu gücünü artırmak için arayışlarına da devam ediyor.

Bu çerçevede, Eurofighter alımı da gündeme gelmişti.

Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, İngiltere'de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda (FIA) gazetecilere, Türkiye’yi de ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu.

Euronews'ün habere göre Mezzanatto, geçen yıl belirledikleri "150-200 uçak satışı" hedefinin arkasında durduğunu söyledi.

Şu ana kadar 69 sipariş almalarına rağmen belirlenen satış rakamına ulaşacaklarını belirten Mezzanatto, Türkiye'nin Eurofighter'a ilgisi olduğunu dile getirdi.

Mezzanatto, satışın Almanya tarafından engellendiğini dile getirdi.

Eurofighter’ın kuruluşunda İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya yer alıyor.

Çok uluslu konsorsiyum, son olarak Eylül 2023'te Madrid'e 25 uçak, Berlin'e 20 uçak ve Roma'ya 24 uçak satışı gerçekleştirmişti.

"Uçak alma girişimini Almanya engelledi"

Ankara'nın 40 ila 50 uçak almak istediğini açıklayan Mezzanatto,  bu girişimlerin Almanya tarafından engellendiği bilgisini paylaştı.

İtalyan CEO, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sondaj çalışmaları dolayısıyla engellenmiş olabileceğini ifade etti.

Almanya'nın Suudi Arabistan'a uyguladığı ambargoyu kaldırmasıyla beraber 48 uçak satışı için önemli bir mesafe aldıklarını anlatan Mezzanatto, Polonya'nın da 32 savaş uçağına ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

İlk uçuşunu 27 Mart 1994'te gerçekleştiren Eurofighter'ı, üretici olan konsorsiyum üyelerinin yanı sıra Avusturya, Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan da hava filosunda kullanıyor.

Rusya yapımı S-400'ler, F-35 alımını engellemişti

Türkiye, 2019'da ABD'nin "Patriot talebine olumlu yanıt vermemesi" üzerine, balistik füze tehdidine karşı 2 milyar 500 milyon dolar (82 milyar 460 milyon Türk Lirası) ödeyerek iki tabur Rus yapımı S-400 almıştı.

S-400’ler, 40 kilometreden 400 kilometreye varıncaya dek geniş bir yelpazede hedefi vurabiliyor.

S-400'ler, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedeflerde kullanılabiliyor.

Türkiye’nin S-400 alımı, NATO ve F-35 üretimine dahil ülkeler arasında birtakım "güvenlik endişelerine" yol açtı. ABD’nin girişimleriyle 17 Temmuz 2019'da, Türkiye, F-35 Müşterek Saldırı Uçağı Programı'ndan çıkarıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa