Vedat Işıkhan'dan borcunu ödemeyen belediyeye 'haciz' uyarısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "CHP belediyeciliği çöp, çamur, çukur belediyeciliğiydi, şimdi bir de borç belediyeciliği eklendi." dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Temmuz 2024 00:52
GÜNCELLEME
29 Temmuz 2024 01:03
Vedat Işıkhan'dan borcunu ödemeyen belediyeye 'haciz' uyarısı
AA
Kaynak AA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK’ya olan borçlarını toplayabildiklerini, ancak sorun belediye şirketlerinde sorun yaşandığını söyledi. 

Bakan Işıkhan, AHaber televizyonunda katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı ve çeşitli açıklamalarda bulundu.

Belediyelerin SGK'ye toplam prim borcunun 96 milyar lira civarında olduğunu belirten Işıkhan, sigorta primlerinin ödenmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı.

Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilmesi için SGK'nin prim gelirlerinin büyük önem taşıdığını belirtti

2023 yılında prim gelirinin 1 trilyon 463 milyar lira, prim yapılandırma gelirinin 34 milyar lira, devlet katkısı ise 325 milyar lira olduğunu kaydeden Işıkhan, toplam geliri 2 trilyon 192 milyar lira olarak açıkladı. 

Işıkhan, giderler arasında emekli aylıklarının önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.

Bakan Işıkhan, “ 1 trilyon 408 milyar lira emekli aylıklarına, 553 milyar lira sağlık giderlerine ve diğer giderlerimizle birlikte toplamda 2 trilyon 232 milyar lira giderimiz var. Bütçemiz açık veriyor, bu açık ise 849 milyar liralık bütçe transferi ile kapatılıyor." Dedi.

"Belediyelerden borçlarını kısa sürede ödemelerini istedik"

SGK'nin geçmiş dönemlerde de alacaklarını tahsil amacıyla borçlu belediyelere gerekli bildirimlerde bulunduğunu hatırlatan Işıkhan,  96 milyar liraya ulaşan belediye borçlarının  sürdürülemez hale geldiğini vurguladı.

Işıkhan, “Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamaları yaparken sigorta primleri bizim için çok önemli. Ne kadar çok sigorta primi toplayabilirsek emeklilere de o kadar iyi hizmet sunabiliriz." dedi.

Işıkhan, belediye şirketlerinin de SGK'ye sigorta prim borcu bulunduğunu vurgulayarak, bu borçların belediyelerin borcu olarak görüldüğünü ifade etti.

Belediye şirketlerinin prim borçlarının ödemediğini dile getiren Işıkhan, asıl meselenin de bu olduğunu aktardı.

Işıkhan, 96 milyar liralık borcun yaklaşık yüzde 80'lik kısmının belediye şirketlerinden kaynaklandığını bildirdi.

Bakan Işıkhan, parti ayrımı yapmadan borçlu tüm belediyelerden biriken borçlarını kısa sürede ödemelerini istediklerini belirtti.

"İBB'nin borcu kapandı sonucuna varmak hatalı olur"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) SGK'ye prim borcunun 5 yılda 46 kat artarak 3,3 milyar liraya ulaştığını belirten Işıkhan, İBB'nin bir şirketinin 800 milyon liralık prim borcunu yapılandırmak için başvurduğunu söyledi.

Tek bir şirketin borcunu yapılandırması sebebiyle “İBB'nin borcu kapandı”sonucuna varmanın hatalı olacağına işaret eden Işıkhan, diğer şirketler için de adım atılması yönündeki beklentilerini dile getirdi.

Işıkhan, CHP'nin belediyelerin borçlarıyla ilgili bilgileri çarpıttığını da savundu.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin 3,5 milyar lira olduğu söylenen borcunun 31 Mart itibarıyla belediye şirketleri dahil toplam 382 milyon lira olduğu bilgisini paylaşan Işıkhan, Bursa Büyükşehir’i en az borçlu belediyelerden biri olarak tanımladı.

"Hatay Büyükşehir Belediyesi en fazla borçlu altıncı belediye"

Işıkhan’ın verdiği bilgiye göre, İzmir Büyükşehir Belediyesinin SGK'ye prim borcu 5 yılda 885 kat artarak 5,4 milyar liraya, Ankara Büyükşehir Belediyesinin borcu 5 yılda 25 kat artarak 5,7 milyar liraya, Adana Büyükşehir Belediyesinin borcu 5 yılda 9 kat artarak 3 milyar liraya yükseldi.

30 büyükşehir belediyesinin prim borçlarının yüzde 76'sı ve 1 milyar liranın üzerinde borcu olan 6 ilçe belediyesinden 5'i de CHP'li belediyeler…

Işıkhan, "CHP belediyeciliği çöp, çamur, çukur belediyeciliğiydi, şimdi buna bir de borç belediyeciliği eklendi." diye konuştu.

SGK'ye en fazla borçlu 5 belediyeyi açıkladıklarını belirten Işıkhan, en fazla borçlu altıncı belediyenin Hatay Büyükşehir Belediyesi olduğunu ve borcun önceki dönemdeki CHP yönetiminden kaldığını söyledi.

Borçlu belediyelere bir kez daha borçlarını ödeme çağrısı yapan Işıkhan, uyarı ve bildirimlere rağmen prim borçlarını ödemeyen tüm belediyeler için icra yöntemine başvurmak zorunda kalacaklarını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa