İsrail’in saldırı tehdidi sonrası Lübnan’ı terk etme çağrıları arttı

İsrail'in Lübnan'a saldırı tehdidi yüzünden , bazı ülkeler vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri veya bu ülkeye seyahat etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Temmuz 2024 01:01
GÜNCELLEME
29 Temmuz 2024 01:10
İsrail’in saldırı tehdidi sonrası Lübnan’ı terk etme çağrıları arttı
AA
Kaynak AA

27 Temmuz'da, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Dürzi Mecdel Şems kentindeki bir futbol sahasına yapılan roket saldırısı sonucunda 12 kişi yaşamını yitirdi. Bu olay, İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasındaki gerilimi daha da artırdı.

İsrail ordusu, saldırıdan doğrudan Hizbullah'ı sorumlu tutarken, Hizbullah bu iddiayı reddetti. İsrail hükümeti, Lübnan'a yönelik sert bir misilleme tehdidinde bulununca, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bazı ülkeler vatandaşlarına uyarıda bulundu.

ABD

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Mecdel Şems olayının ardından bölgedeki artan tansiyon nedeniyle Lübnan'daki uçuşlarda aksamalar olduğunu belirterek, ABD vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Lübnan'da tam kapsamlı bir savaş korkusu, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki şiddetli çatışmalar son haftalarda arttı." denildi.

Avustralya

Avustralya hükümeti, mevcut gelişmeler ışığında Lübnan'a seyahat etmemeleri yönündeki çağrısını yeniledi. Hükümet, "Güvenlik durumunun istikrarsızlığı ve daha da kötüleşme riski nedeniyle Lübnan'a seyahat etmemenizi tavsiye ediyoruz. Lübnan'daki Avustralyalılar, ticari uçuşlar devam ederken derhal ülkeyi terk etmelidir. Beyrut havalimanı kapanabilir ve uzun bir süre boyunca ülkeyi terk edemeyebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Norveç

Norveç'in Beyrut Büyükelçiliği, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda Norveç vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri ve mevcut seyahat uyarılarına uymaları çağrısında bulundu. Paylaşımda, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmanın arttığı ve durumun daha da kötüye gitmesi halinde Lübnan dışına seyahat seçeneklerinin sınırlı hale gelebileceği belirtildi.

Almanya

Almanya, daha önceki Lübnan'a seyahat uyarısını güncelleyerek, vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, güvenlik durumunun oldukça değişken olduğu ve Lübnan ile İsrail arasındaki sınır bölgesinde askeri çatışmaların son haftalarda yoğunlaştığı belirtildi. Ayrıca, gerilimin daha da artması durumunda Refik Hariri Havalimanı'ndaki hava trafiğinin tamamen durabileceği uyarısında bulunuldu.

İngiltere

İngiltere'nin Ekim 2023'te yaptığı Lübnan'ı terk etme tavsiyesi geçerliliğini koruyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, "Bakanlık, İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı ve Lübnan'daki diğer gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Lübnan'a tüm seyahatlere karşı uyarıyor." şeklinde bir açıklama yaptı. Lübnan'daki yabancı misyonların etrafında protestolar yapıldığı ve gerilimin artması durumunda Lübnan'dan çıkış rotalarının etkilenebileceği belirtildi.

Belçika

Belçika Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki son gelişmeler ışığında İsrail, Filistin toprakları ve Lübnan'a tüm seyahatlerin iptal edilmesini ve vatandaşlarının Lübnan'ı terk etmelerini önerdi.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine yönelik saldırıyı kınadı ve Fransız vatandaşlarının Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmemelerini tavsiye etti.

İsveç

İsveç Dışişleri Bakanlığı, "Lübnan'daki durum tehlikeli ve öngörülmez, bu nedenle İsveç vatandaşlarının ülkeyi terk etmesini tavsiye ediyoruz." ifadesini kullanarak, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmelerini önerdi.

Danimarka

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Lübnan'a yapacakları seyahatleri durdurmalarını ve ülkeyi terk etmelerini istedi.

Hollanda

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'a seyahatten kaçınılması ve bu ülkedekilerin acilen ayrılmaları yönündeki uyarısını güncelledi. Hollanda merkezli Transavia Havayollarının Amsterdam-Beyrut seferleri iptal edildi.

İrlanda

İrlanda Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Lübnan sınırında yükselen tansiyon nedeniyle Lübnan'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk etme ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etme" çağrısını yineledi.

Lübnan'a Uçak Seferleri Ertelendi

Lübnan devletine ait Middle East Airlines (MEA) Havayolları, Beyrut’a yapılacak olan bazı uçak seferlerini yarın sabaha kadar ertelediğini duyurdu. Açıklamada, MEA'nın Beyrut Uluslararası Havalimanı'na yapılacak bazı uçak seferlerini bu akşamdan yarın sabaha kadar ertelediği belirtildi. Seferlerin 29 Temmuz sabahından itibaren yeniden başlayacağı bildirildi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa