Gündem sokak hayvanları... İlk 5 madde kabul edildi...

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin ilk 5 maddesi kabul edildi... İşte haberin detayları...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Temmuz 2024 07:12
GÜNCELLEME
29 Temmuz 2024 08:36
Gündem sokak hayvanları... İlk 5 madde kabul edildi...
AA
Kaynak AA

Sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmalarda herhangi bir belirsizlik olmaması için ve kedi ile köpeklerin sahipli hayvan statüsüne geçirilebilmesi adına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kayıt zorunluluğu bulunuyor. Bu nedenle "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları net bir şekilde tanımlanacak.

Uygulamada belirsizlik yaşanmaması için ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" yönteminin kaldırılması nedeniyle, hayvan bakımevi tanımında uyum sağlanacak şekilde değişiklik yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak değiştirilecek.


Sahipsiz ve bakıma muhtaç hayvanların hayvan bakımevlerinde toplanarak rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar bakılacağı için, bakımevi dışında bir hayvana bakmanın sadece yasal sorumluluk üstlenerek sahiplenme ile mümkün olabileceği ilkesi benimsenmiş olacak. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü yaşam koşulları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılacağı hayvan bakımevleri kuracak, bu hayvanların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak ve eğitim çalışmaları yapacaklar.


Hayvan bakımevlerine alınan ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar bu tesislerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi için hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Bakımevine alınan köpekler arasında insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasaklanan köpeklere, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi gereği ötenazi uygulanacak. Bu maddede "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşmesi mümkün olmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığını önlemek veya ortadan kaldırmak amacıyla ya da insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.


Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerle ilgili yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanması ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmeleri sağlanacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa