Mansur Yavaş'tan SGK borcu açıklaması!

ABB Başkanı Mansur Yavaş, SGK'ya en borçlu belediye iddialarına ilişkin "Bahsedilen SGK borç tutarı belediyenin şirketlerinin borcudur." dedi.

Ecem Çetin Editör
YAYINLAMA
29 Temmuz 2024 11:18
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 14:52
Mansur Yavaş'tan SGK borcu açıklaması!
Ecem Çetin Editör

Siyasetin yeni tartışma gündemi belediyelerin SGK'ya olan borçları... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada borçların yerinde tahsili için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışma başlattığını açıkladı.

Daha sonra konuya ilişkin açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin prim borçlarının toplam 96 milyar liraya ulaştığını bu borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu söyledi. 


Sosyal medya hesabından SGK'ya en borçlu 5 belediyeyi açıklayan Bakan Vedat Işıkhan, en fazla prim borcu olan belediyenin Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu ve 5 milyar 751 Milyon TL olduğunu ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, bugün konuya ilişkin bir açıklama yaptı. 

Mansur Yavaş, "SGK'ya en borçlu belediye" iddialarına yanıt verdi. 

Yavaş, göreve geldiklerinde oluşan borç yükü ile karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumun kendileri için ciddi mali zorluklar yarattığını söyledi. 


Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamada bahsedilen SGK borç tutarının ABB şirketlerinin borcu olduğunu ifade eden  Mansur Yavaş, şunları söyledi; 

"Mali durum raporunu 31.12.203’te hazırlayıp bütün belediye meclis üyelerimize dağıttık. Bunlar zaten web sayfamızda açıklanıyor. Oradaki tabloya bakınca göreceksiniz ki ABB mali durum raporunda borçlarımızın miktarı 1774 milyon 422 bin dolar azalmış. Bu kredilerin birçoğu daha önceki dönemde çekilmiş, bunların ilk ödeme tarihi bir kuruş ödenmeden seçimi kaybedeceklerini tahmin ettikleri için yeni yönetimin sırtına sarılmış.


"Siyaset malzemesi yapmadık"

"SGK borcunun artmasının tabii ki sebepleri var. Ülke ekonomisinin durumu ortada pandemi AŞTİ çalışmadı, EGO gelir elde edemedi ücretsiz taşımalar arttı, toplu taşıma fiyatları da en aşağı seviyede tutuldu. Aslında düşünseler biz kendilerine yardımcı oluyoruz. Biz bu zor durumda vatandaşın en azından iktidarın bozduğu ekonomide daha fazla ezilmemesi için ulaşım su gibi rakamları çok aşağıda tutuyoruz. Ancak biz bunu siyaset malzemesi yapmadık. Peki biz bunları hangi kaynakla yapacaktık? Dolaylı olarak sigorta primleri geciktirildi.


"İtibarsızlaştırmak ve suni gündem"

Yavaş, "Son günlerde yapılan bu açıklamalardaki amacın tamamen halkın umudu haline gelen CHP'li belediyeleri itibarsızlaştırmak ve suni gündem olduğunu düşünüyorum" dedi.


"Müflis tüccar gibisiniz!"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen Yavaş, "Sayın Bakan, müflis tüccar gibisiniz! Eski defterleri karıştırıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz, suçu başka yerlere atıyorsunuz. Unutmayın ki bu sorun sadece CHP'li belediye başkanlarının değil, ülkedeki tüm belediyelerin sorunudur" ifadelerini kullandı. 

ABB Başkanı Yavaş, "2019'da 16 milyon 900 bin lira belediyemizin sigorta borcu vardı. Şu anda sıfır. EGO'nun 5 milyon 180 bin vardı, şu anda sıfır. ASKİ'nin 3 milyon 500 bin, şu anda borcumuz yok, sıfır. Şirketlerin biz devraldığımızda 81 milyon dolar borcu vardı. Şu andaki borcumuz 174 milyon dolar. Sanki biz hiç para ödemedik gibi ifade ediyorlar. 2019 ile 2024 arasında bu ödediğimiz bedellerin dışında 4 milyar 333 bin 892 lira SGK prim ödemesi yapıldı." dedi. 

Yorumlar (1 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
SELEN 1ay önce yani ödeyecekmisiniz başkanım borcunuzu
Sonraki Sayfa