Malva sylvestris çok yıllık bitki hangisidir?

Kim Milyoner Olmak İster'de "Malva sylvestris" olan çok yıllık bitki hangisidir?" sorusu soruldu. Peki "Malva sylvestris" olan çok yıllık bitki hangisidir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
29 Temmuz 2024 11:33
GÜNCELLEME
29 Temmuz 2024 11:33
Malva sylvestris çok yıllık bitki hangisidir?
SM
Suat Mutlu Editör

Malva sylvestris, yaygın olarak ebegümeci olarak bilinir, Malvaceae familyasındaki Malva cinsine ait bir türdür. Bu tür, cins için tip tür olarak kabul edilir ve Batı Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'daki yerli bölgelerinden dünyanın çeşitli bölgelerine yayılarak zengin bir tarihe sahiptir. Bitki, peynir, yüksek ebegümeci ve uzun ebegümeci gibi çeşitli yaygın isimler kazanmıştır.

Tanım Ebegümeci, canlı bir çok yıllık otsu bitkidir. Dik veya yatık dallanmış gövdesi 1.5 metre uzunluğa kadar ulaşabilir. Gövdeler ince yumuşak tüylerle kaplı olup, minik çıkıntılarla doludur. Yapraklar, basit ama palmat (el ayası şeklinde) olup, 10 cm genişliğe kadar büyüyebilir. 20 cm uzunluğa kadar uzayabilen bir yaprak sapı vardır ve alt yüzeylerinde yıldız şeklinde tüyler ve belirgin damarlar bulunur.

Çiçek Malva sylvestris'in çiçekleri en çarpıcı özelliklerinden biridir. Koyu damarlarla parlak leylak-mor renginde olup, ana gövde boyunca 2 ila 4'lü aksiller kümeler halinde büyürler. Her çiçek, 20 mm uzunluğa kadar ulaşabilen beş taç yaprağına ve alt yarısında kaynaşmış, geniş üçgen loblara sahip beş çanak yaprağına sahiptir. Sahte çanak yaprak (epikaliks), çanak yaprakların yaklaşık üçte ikisi uzunluğunda olan ve oblong segmentlere sahiptir.

Meyve ve Tohum Ebegümeci meyvesi, genellikle 10 ila 12 merikarpa sahip güçlü retikülat (ağsı) tohumcuklardan oluşur ve yaklaşık 5 ila 6 mm çapındadır. 'Peynir' olarak da adlandırılan tohumlar, olgunlaştığında kahverengi veya kahverengimsi yeşil olup, yaklaşık 2.5 mm uzunluğunda ve genişliğinde, peynir tekerleği şeklindedir.

Yayılım ve Habitat Malva sylvestris, atık ve kaba arazilerde, yollar ve demiryolları boyunca kendini yayarak çeşitli ortamlarda gelişir. İngiltere'nin alçak bölgeleri, Galler, Kanal Adaları, Sibirya ve diğer dağınık bölgelerde yaygındır. Özellikle, kuzeydoğu ve orta İran'da geniş ölçüde yetişir. Bitki, Kuzey Afrika'da da yetişir, Akdeniz'de iki yıllık olarak, diğer bölgelerde ise çok yıllık olarak büyür. Doğu Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika'da istilacı bir tür olarak doğal hale gelmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa