NATO Üyesi Ülkeler hangileri? İsrail NATO üyesi mi?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak bilinen NATO ne zaman kuruldu ve Üyesi olan Ülkeler hangileridir? İsrail NATO üyesi mi?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
29 Temmuz 2024 11:59
GÜNCELLEME
29 Temmuz 2024 12:20
NATO Üyesi Ülkeler hangileri?  İsrail NATO üyesi mi?
SM
Suat Mutlu Editör

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 32 üye ülkeden oluşan uluslararası bir askeri ittifaktır. 4 Nisan 1949 tarihinde Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanmasıyla kurulmuştur. Antlaşmanın 5. maddesi, bir üye devlete yapılan silahlı saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağını ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan ülkeye silahlı kuvvetlerle yardım edeceğini belirtmektedir.

NATO'nun Tarihçesi ve Genişlemesi NATO, başlangıçta 12 kurucu üye ile kurulmuştur: Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri. Soğuk Savaş döneminde Yunanistan ve Türkiye (1952), Batı Almanya (1955) ve İspanya (1982) ittifaka katılmıştır.

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra NATO daha da genişlemiştir. 1999'dan 2024'e kadar ittifaka 16 yeni üye katılmıştır: Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya (1999); Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya (2004); Arnavutluk ve Hırvatistan (2009); Karadağ (2017); Kuzey Makedonya (2020); Finlandiya (2023) ve İsveç (2024). 

NATO'nun Gelecekteki Üyeleri Mart 2024 itibarıyla üç devlet daha NATO'ya üyelik isteklerini resmen bildirmiştir: Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna. 2008 Bükreş zirvesinde NATO üyeleri, Gürcistan ve Ukrayna'nın gelecekte ittifaka üye olacakları konusunda anlaşmıştır. Bosna-Hersek ise Nisan 2010'da Üyelik Eylem Planı'na (MAP) katılmaya davet edilmiştir.

İsrail NATO üyesi midir?

İsrail, NATO ile 1970'lerin sonlarına doğru resmi olmayan bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, istihbarat paylaşımı ve askeri eğitim alanlarında işbirliğini içeriyordu. Ancak, İsrail'in tam üyelik başvurusu her zaman gündemde olmuş olsa da, siyasi ve bölgesel nedenlerle gerçekleşmemiştir.

NATO'nun İşleyişi ve Stratejik Önemi NATO'nun üç üyesi nükleer silah sahibi devletlerdir: Fransa, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri. İttifak, barış ve güvenliği sağlamak amacıyla üye ülkeler arasında askeri işbirliğini güçlendirmektedir. Ayrıca, NATO ve komşuları arasında bölgesel işbirliği için Barış için Ortaklık, Akdeniz Diyaloğu girişimi ve Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi gibi forumlar kurulmuştur.

NATO, 32 üye ülkesinin yanı sıra Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna gibi gelecekteki üyeleriyle de güçlü bir askeri ittifak ve küresel güvenlik aktörü olmaya devam etmektedir. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa