Meteoroloji’den Eyyam-ı Bahur açıklaması: “Aşırı sıcak beklenmiyor”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta boyunca ülkede çöl sıcakları yönünde tahmin bulunmadığı, sıcak hava dalgası beklenmediğini duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Temmuz 2024 01:03
GÜNCELLEME
30 Temmuz 2024 01:17
Meteoroloji’den Eyyam-ı Bahur açıklaması: “Aşırı sıcak beklenmiyor”
AA
Kaynak AA

Eyyam-ı Bahur haberleri sıcaktan bunalan vatandaşları tedirgin etti.

“Kavrulacağız” manşetleri üzerine Meteoroloji’den açıklama geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, haftalık hava tahminine ilişkin değerlendirmeleriyle bir nebze de olsa serinletti.

Bu hafta, geçen haftaya nazaran daha dar alanda yağışlar görüleceğini belirten Tekin, Türkiye’nin kuzey kesimlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanaklar görülebileceğini sile getirdi.

Tekin, bugün, Marmara, Batı Karadeniz, Samsun dışında Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimlerinde yağışların etkili olacağını aktardı.

 Çarşamba günü Orta Karadeniz'in kıyı kesimleri ve Doğu Karadeniz'de yağışlar görüleceğine işaret eden Tekin, Çarşamba günü özellikle Trabzon, Rize ve Artvin'in kıyı kesimlerinde yağışların kuvvetli olacağının tahmin edildiğini duyurdu.

Tekin, Perşembe ve  cuma günleri de kuzeydoğu kesimlerde yağışları görmenin mümkün olacağını ifade etti.

Üç büyük ilin hava tahmini


Tekin’in açıklamasına göre, İstanbul'da bu sabah saatlerinde başlaması beklenen yağış gün boyu aralıklarla devam edecek. Hava sıcaklığı önümüzdeki 3 gün 30-31 derece arasında olacak.


Önümüzdeki 3 gün boyunca Ankara'da hava sıcaklığı 29-32 derece arasında değişecek.

İzmir'de ise yağış beklenmiyor. Sıcaklığın 36-38 derece olacağı tahmin ediliyor. Rüzgar ise kuzeyden kuvvetli esecek.


Rüzgarın bugün Marmara'nın güneybatısı, Kuzey Ege, Batı ve Orta Karadeniz'de, çarşamba ise Marmara'nın güneybatısı ve Kuzey Ege'de kuzey yönlerden kuvvetli eseceği tahmin ediliyor.


 Ege Denizi'nde, deniz suyu sıcaklığı 27-29 derece, Akdeniz'de ise 29-31 derece arasında olacak.


 "Çöl sıcakları tahmin etmiyoruz"


 Tekin,  Türk kültüründe hava tahminiyle ilgili uzun yıllar gözleme dayalı cemre düşmesi, kırkikindi yağışları ya da pastırma sıcakları gibi kavramlar kullanıldığına da işaret etti.

Eyyam-ı Bahur’un da günümüzde çöl sıcakları, Afrika sıcakları olarak adlandırıldığına dikkati çeken Tekin, fakat bahsedildiği üzere Türkiye’de bu hafta boyunca kavurucu sıcaklar ya da çöl sıcakları görüleceğini tahmin etmediklerini açıkladı.

Sıcak hava dalgası beklentisinin söz konusu olmadığını vurgulayan Tekin,  aksine ülkenin iç kesimlerinde, Karadeniz Bölgesi'nde ve Doğu Anadolu'da bölge genelinde hava sıcaklığının mevsim normalleri altında seyredeceğini bildirdi.

Tekin, batı ve güney kesimlerde ise yer yer mevsim normalleri üzerinde olacağını kaydetti.


Hava sıcaklığının Doğu Akdeniz'in kıyı kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu'da, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Adana çevrelerinde yer yer 40 dereceyi aşabileceğini söyleyen Tekin,  fakat mevsim normallerinin üzerinde artış beklenmediğini aktardı.

Tekin, "Hava sıcaklığı ülke genelinde mevsim normallerinin altında olacak." diye konuştu.

 

 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa