Özgür Özel'den 'kanun teklifine' ilk tepki...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Anayasa Mahkemesine götüreceklerini belirtti.

SD
Samet Dirican Editör
YAYINLAMA
30 Temmuz 2024 07:57
GÜNCELLEME
30 Temmuz 2024 06:43
Özgür Özel'den 'kanun teklifine' ilk tepki...
SD
Samet Dirican Editör

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından kuliste basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Özel, kanunun Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu, yaşam hakkını korumadığını belirtti ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi sürecini değerlendireceklerini söyledi.

Özel, konuyla ilgili çalışacaklarını ifade ederek, "Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gereklidir. Aşılı sokak köpeklerinin, kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer oluşturduğu göz önünde bulundurularak halk sağlığı açısından büyük bir risk alınmıştır. Tüm bunları değerlendirip kanunu Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Bu bizim görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız," dedi.


AYM'ye eleştiri

"Dört buçuk yıldır tüm başvurularımızda Anayasa Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor," diyen Özel, mahkemenin bu tutumundan vazgeçmesini umduğunu belirtti.

Kanuna itiraz eden tüm muhalefet milletvekillerine ve özellikle CHP grubuna teşekkür eden Özel, şöyle konuştu:

"Grubumuz iki buçuk aydır inanılmaz bir performans sergileyerek doğru bildiklerini savunuyor ve yanlışlara engel oluyor. Eğer CHP grubunun üstün gayretleri ve kararlılığı olmasaydı, ötenazi yasası geçecekti. Muhalefet ve toplumsal duyarlılık birleşti, birçok geri adım atıldı. Yasanın bütünü hala tehlikeli ama ilk hali doğrudan bir katliam yasasıydı. Muhalefet ve grubumuzun büyük çabalarıyla bu geri adımlar atıldı. Bunu görmek lazım."


'Örtülü talimatlara uymayacağız'

Özel, CHP'li belediyelerin "kanunun örtük talimatlarına, yani 'bu işi çözemezsen cezalısın, gel katliam yap' çağrısına direnip asla bu talimatlara uymayacaklarını" belirtti. Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya ve sahiplendirmeye yönelik üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Ancak bu yükün belediye gücüyle ve bu kadar olanaksızlık içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yasama anlayışı sorumludur. Ama belediyelerimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecekler."

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa