Cinsel saldırı hükümlüsü profesör veterinerlik de yapamayacak

Ankara'da sahibi olduğu hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.'ye (23) cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla 9 yıl hapis cezası alan Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin, Ankara Veteriner Odası'nın meslekten men edilmesi cezasına yönelik açtığı dava reddedildi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
30 Temmuz 2024 19:59
GÜNCELLEME
30 Temmuz 2024 20:18
Cinsel saldırı hükümlüsü profesör veterinerlik de yapamayacak
DHA
Kaynak DHA

2019 yılının Nisan ayında, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hasan Bilgili, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. 

Daha sonra savcılık tarafından serbest bırakılan Bilgili, idari soruşturma kapsamında üniversitedeki görevinden de alınmıştı. 

Bilgili ve yardımcısı veteriner hekim Serkan Durmaz hakkında 'nitelikli cinsel saldırı', 'cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma', 'tehdit' ve 'hakaret' suçlarından dava açıldı. Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 22 Haziran 2022'de sanık Hasan Bilgili 'cinsel saldırı' suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Sanık Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt ise beraat etti.

Ankara Veterinerler Odası da Hasan Bilgili'nin diplomasına el koydu ve meslekten men etti. Karar, Türkiye Veteriner Hekimler Birliği tarafından da onandı

Bu karar, Türkiye Veteriner Hekimler Birliği tarafından da onaylandı. Bilgili, bu karara itiraz ederek Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. İtirazında, cezanın hukuka aykırı olduğunu ve mesleki bir suç işlemediği gerekçesiyle meslekten men edilme kararının ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Ancak mahkeme, Bilgili'nin 'cinsel saldırı' suçundan 9 yıl hapis cezası aldığını ve 'Türk Veteriner Hekimleri Birliği Hizmetlerinin Yürütülmesine' ilişkin yönetmelikte yer alan 'Veteriner hekimliği mesleğinin onurunu ve saygınlığını zedeleyecek davranışlardan kaçınmak' hükmüne dikkat çekerek, davayı reddetti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yargılama sürecinin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığını ve verilen cezanın doğru olduğunu belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa