Mazlum Kiper kimdir?

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı olan sanat dünyamınız önemli isimlerinden Mazlum Kiper kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 14:04
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 14:04
Mazlum Kiper kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Mazlum Kiper, 28 Ağustos 1946 doğumlu, İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Hem tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğunda hem de seslendirme sanatçılığında önemli bir kariyere sahipti.

Sanat Hayatına Erken Başladı

Mazlum Kiper, genç yaşlarda sanat hayatına adım attı ve 1969 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda oyunculuk kariyerine başladı. Sanat yolculuğu onu İsveç’e götürdü; burada tiyatro eğitimi aldı ve kendi tiyatro gruplarını kurarak çeşitli projelerde yer aldı. 1986 yılında Türkiye'ye dönen Kiper, Gencay Gürün'ün çağrısıyla tekrar Şehir Tiyatroları'na katıldı ve burada hem oyunculuk hem de yönetmenlik yaptı. Ayrıca, Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlendi ve bu süreçte köklü değişiklikler gerçekleştirdi.

Tiyatro, Sinema ve Seslendirme Alanında Başarılar

Mazlum Kiper, tiyatroda pek çok önemli oyunda rol aldı. 1993’te "Bir Başkası", 1995’te "Savaş ve Barış", 1996’da "Koca Sinan", 1998’de "Hürrem Sultan", 2001’de "Herkes Aynı Bahçede", 2002’de "Bir Adam Yaratmak", "Bizans Düştü" ve "Hamlet", 2005’te "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 2007’de "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe", ve 2008’de "Balıkesir Muhasebecisi" gibi önemli yapımlarda sahne aldı.

Sinema ve dizi filmlerinde de başarılı performanslar sergileyen Kiper, seslendirme sanatçılığı alanında da tanınmış bir isimdi. Eşref Kolçak ve Tanju Gürsu gibi isimleri seslendirdiği birçok belgesel, tanıtım ve reklam filmiyle dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa