Yekta Kopan kimdir?

Buz Devri Sid karakteri ile tanınan yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucu olarak tanınan başarılı isim Yekta Kopan kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 16:01
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 16:01
Yekta Kopan kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Ethem Yekta Kopan, 28 Mart 1968'de Ankara'da doğmuş, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucudur. Jim Carrey, Michael J. Fox, çizgi film karakteri Sylvester ve Buz Devri animasyon karakteri Sid gibi isimlerle özdeşleşmiş bir seslendirme sanatçısı olarak tanınmaktadır. Ayrıca dijital platformlarda ve çeşitli televizyon kanallarında söyleşi programları yapmaktadır.

İlk Yılları ve Eğitimi

1968 yılında Ankara’da dünyaya gelen Yekta Kopan, tiyatrocu Lütfü Kopan ve Engin Kopan'ın oğludur. Babası aracılığıyla henüz çocukken TRT Ankara Televizyonu’nda seslendirme yapmaya başlamıştır. İlk seslendirmesini sadece 5 yaşında yapmış ve seslendirme sanatçısı olan ablası Yeşim Kopan gibi TRT Radyosu Çocuk Saati kadrosunda eğitim almıştır.

Eğitim hayatı boyunca Ankara’da kalan Kopan, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olmuştur. Burcu Ural Kopan ile evlidir.

Edebiyat ve Medya Kariyeri

Yazın hayatına şiir yazarak başlayan Kopan’ın ilk şiiri “Yarın” adlı edebiyat dergisinde yayımlanmıştır. İstanbul'da yaşayan Yekta Kopan'ın öyküleri, Hayalet Gemi dergisinde yayımlanmış ve 1998'de AltZine dergisinin kurulmasına öncülük etmiştir. Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi olan Altkitap'ın da kurucuları arasındadır. Ayrıca Altyazı sinema dergisinde film eleştirileri yazmış ve Eşik Cini dergisinde öykü üstüne metinler yazmıştır.

Seslendirme sanatçısı olarak uzun yıllar yaptığı çalışmalarla, özellikle Jim Carrey, Geleceğe Dönüş serilerindeki Michael J. Fox, Sylvester ve Buz Devri’ndeki Sid karakterleriyle tanınmıştır. Ayrıca Star Wars Sezon 1,2 ve 3'te Obi-Wan Kenobi'yi ve X-Men 2'de Cyclops'u seslendirmiştir.

2013 sonlarına kadar NTV televizyon kanalında yayımlanan “Gece Gündüz” adlı kültür-sanat programının sunuculuğunu yapmıştır. Allianz Motto Müzik ve Paribu YouTube kanallarında çeşitli sohbet programları yapmış, 2021 itibarıyla Digiturk'te yayımlanan Yekta Kopan'la Set Arası programını sunmaktadır.

Kitapları ve Ödülleri

Yekta Kopan’ın kitapları Can Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. İlk kitabı Fildişi Karası, 2000 yılında yayımlanmıştır. Diğer öykü kitapları arasında Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri, Yedi Derste Vicdan Muhasebesi, Kara Kedinin Gölgesi ve Karbon Kopya yer almaktadır. İçimde Kim Var adlı bir romanı da bulunmaktadır.

2006 yılında Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve İki Kişilik Bir Oyun adlı tiyatro projesinin metnini yazmıştır. Karbon Kopya adlı öykü kitabı, 2007'de Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü almıştır. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı öykü kitabı 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı'na, Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabı ise 2010'da Haldun Taner Öykü Ödülü’ne ve Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne layık görülmüştür.

Son kitabı Bana Kuşlar Söyledi, Haziran 2021'de Can Yayınları'ndan yayımlanmıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa