Yıldız Kenter kimdir?

Yeşilçam'ın gözde isimlerinden Devlet Sanatçısı ve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi seçilmiş olan oyuncu Yıldız Kenter kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 17:48
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 17:48
Yıldız Kenter kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olan Ayşe Yıldız Kenter Güngör, 11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve 17 Kasım 2019 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yummuştur. Devlet Sanatçısı ve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olan Kenter, yaşamı boyunca sanat dünyasına büyük katkılarda bulunmuştur.

Erken Yaşam ve Eğitim

Yıldız Kenter, İstanbul'un Çamlıca semtinde İngiliz asıllı Olga Cynthia (Nadide Kenter) ve diplomat Ahmet Naci Kenter'in kızı olarak dünyaya gelmiştir. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitiren Kenter, on bir yıl boyunca Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev yapmıştır. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve öğretim teknikleri üzerine çalışmalar yapmıştır.

Kariyer ve Başarılar

1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Kenter, Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştıktan sonra kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile birlikte Kent Oyuncuları Topluluğunu kurmuştur. Kenter, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yapmıştır.

1962 yılında tiyatro hizmetlerinden ötürü “Yılın Kadını” seçilen Kenter, 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamlamıştır. Sinema oyuncusu olarak üç kez “Altın Portakal” ödülüne layık görülmüştür. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergileyerek uluslararası alanda da büyük başarılar elde etmiştir.

Tiyatroda Büyük Katkılar

Yıldız Kenter, kariyeri boyunca 100’den fazla oyun oynamış ve 100’e yakın oyun sahnelemiştir. Shakespeare, Çehov, Bertolt Brecht gibi dünyaca ünlü yazarların yanı sıra, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat, Necati Cumalı gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koymuş ve oynamıştır. Otuz yedi yıl sahne hocalığı yaparak birçok yetenekli sanatçının yetişmesine katkıda bulunmuştur.

Ödüller ve Onurlar

Kenter, Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırılmıştır. 19 Mayıs 1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı verilen onur ödülü, kendisine Dame Diana Rigg tarafından takdim edilmiştir.

Vefatı

Uzun süredir akciğer rahatsızlığı ile mücadele eden Yıldız Kenter, 17 Kasım 2019 tarihinde yaşa bağlı solunum yetmezliği sebebiyle İstanbul'da hayata veda etmiştir. Cenazesi Kenter Tiyatrosu'nda yapılan törenin ardından Levent Camii'nde kılınan namaz sonrası Aşiyan Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa