Heniyye suikastına dünyadan tepki yağdı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da suikasta uğramasına bütün dünyadan tepki geldi. İşte, yapılan açıklamalar...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 18:25
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 18:52
Heniyye suikastına dünyadan tepki yağdı
AA
Kaynak AA

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz sabahı yaptığı açıklamada, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'da bulunan Heniyye'nin kaldığı konuta saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Bu suikastın ardından birçok ülke tepki mesajları yayımladı. Ancak bazı Batılı ülkelerin bu konuda sessiz kalması dikkat çekti.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik Tahran'da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum." ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da X hesabında yaptığı paylaşımda, Heniyye'nin suikasta uğramasını derin bir üzüntüyle karşıladığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı da, suikastı lanetledi.

Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulunulan açıklamada, saldırının, Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığının altı çizildi. Açıklamada, uluslararası toplumun İsrail'i durdurmak için harekete geçmemesi halinde bölgenin çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacağı vurgulanarak Türkiye’nin, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdüreceği bildirildi.

İran

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, suikastın İran'da gerçekleşmesinden dolayı sorumluluk hissettiklerini belirterek, "Suçlu ve terörist Siyonist rejim, değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri üzdü ancak aynı zamanda kendisine ağır bir ceza da hazırladı." dedi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, "İran, Kudüs Şehidi İsmail Heniyye'nin yasını tutuyor." ifadelerini kullandı.

Filistin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, eski Başbakan Heniyye için yas ilan ederek bayrakların yarıya indirilmesini istedi. Filistin hükümeti, "Eski Başbakan ve vatansever lider Heniyye'ye yönelik haince suikastı kınıyoruz." dedi.

Rusya

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, suikasta tepki göstererek, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır." dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bu tür eylemlerin bölgede barışı tesis etme girişimlerine karşı olduğuna dikkat çekti.

Çin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, suikastı kınayarak her türlü suikast ve şiddet eylemine karşı çıktıklarını bildirdi.

Afganistan

Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Dün gece Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürülen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) siyasi lideri Dr. İsmail Heniyye'nin şehadet haberini derin üzüntüyle öğrendik." dedi.

Katar

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Heniyye'nin suikasta uğramasının ardından İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yönelik eleştirilerde bulundu.

ABD

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Singapur ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Heniyye suikastının Gazze'deki sürece etkisi konusunda tahminde bulunmanın zor olduğunu belirtti. Savunma Bakanı Lloyd Austin ise suikasta ilişkin medyaya yansıyanlar dışında bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Yemen'deki Husiler

Yemen'deki İran destekli Husiler, suikastı uluslararası hukuk ve anlaşmaların ihlali olarak nitelendirdi.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, suikastı kınayarak İsrail'in bölgedeki tehlikeli maceracılığını endişeyle izlediklerini belirtti.

Malezya

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Heniyye'nin suikastını kınayarak, suikastı "en iğrenç türden bir cinayet" olarak nitelendirdi.

Irak

Irak Dışişleri Bakanlığı, suikastı kınayarak bunun bölgedeki güvenlik ve istikrara yönelik bir tehdit olduğunu bildirdi.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, suikastı uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek, bölgedeki gerginliği artıracak bir suç olarak kınadı.

İtalya

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, suikastı endişe verici bulduğunu belirtti.

Libya

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Heniyye'nin şehadeti nedeniyle başsağlığı diledi.

Lübnan

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, suikastı kınadığını belirterek bu eylemin bölgede tehlike arz edeceğini söyledi. Lübnan Hizbullahı da Heniyye'nin ölümü nedeniyle üzüntü duyduğunu açıkladı.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in tehlikeli gerilimi tırmandırmasını kınayarak, suikast politikalarının sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Endonezya

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, suikastı kınayarak bunun bölgedeki çatışmaları tırmandırabilecek provokatif bir eylem olduğunu belirtti.

Sri Lanka

Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, suikastı kınayarak uluslararası hukuka bağlı kalmanın önemini vurguladı.

Avustralya

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Orta Doğu'daki gerilimin tırmanmasını istemediklerini ve bunun sonuçlarının ağır olacağını söyledi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa