Ezgi Apartmanı Davası Bilirkişi Raporu: Binayı kesilen kolon mu yıktı?

Kahramanmaraş depreminde 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı Davasında Bilirkişi Raporu, kesildiği öne sürülen kolonun binanın yıkılmasında herhangi bir etkisinin bulunmadığını ortaya koydu.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 20:22
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 20:38
Ezgi Apartmanı Davası Bilirkişi Raporu: Binayı kesilen kolon mu yıktı?
DHA
Kaynak DHA

6 Şubat depremleri Kahramanmaraş’ta büyük yıkıma yol açtı.

Merkez Onikişubat ilçesindeki Alparslan Türkeş Bulvarı'nda bulunan Ezgi Apartmanı da depremde yıkıldı ve binadaki 35 kişi hayatını kaybetti.

Soruşturmada, 7 yıl önce zemin katta bulunan pastanede kolon kesildiği öne sürüldü.

Bunun üzerine savcılık tarafından görevlendirilen bilirkişi, statik projesinde zemin katta 40 santimetre çapındaki yuvarlak kesitli kolonun kesildiğini tespit etti.

Raporun ardından, pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu (58) ile Mustafa Pekel (48) gözaltına alındı.

Kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu belirten Kervancıoğlu ve Pekel, iş yerinde demir boruya bağlı bir merdiven bulunduğunu ve tadilat sırasında sadece bu merdivenin kaldırıldığını söyledi. 

Soruşturma kapsamında toplanan tüm delil, rapor, fotoğraf ve videolar nihai bilirkişi raporu için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi.

Buradan gelen bilirkişi raporunda müteahhit ve fenni mesul ile pastanede yapılan tadilatlardan sorumlu kişiler asli kusurlu belediyenin yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişiler ile belediyenin yapı kontrol birimi ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenmeden önce binayı kontrol etmekle görevli kişiler tali kusurlu gösterildi.

Olası kastla dava açıldı

Bunun üzerine pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı (52) ve fenni mesul Mehmet Tekin (60) tutuklandı.

Haklarında gözaltı kararı verilen pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel adreslerinde bulunmayınca tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı.

Sami Kervancıoğlu, Mustafa Pekel ve Ertan Danacı hakkında 'Olası kastla kasten öldürme ve yaralama' suçlarından 876 yıl 6’şar aya kadar, müteahhit Yakup Aktaş ve fenni mesul Mehmet Tekin hakkında ise 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

"Boru mu, kolon mu olduğu kesin olarak saptanamadı"

Davanın 3 Mayıs’ta görülen duruşmasında mahkeme heyeti kararıyla dosya yeniden bilirkişiye gönderildi.

Dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan 5 kişilik bilirkişi heyeti, raporunu hazırladı.

Mahkemeye gönderilen 96 sayfalık raporda, sanıklardan müteahhit Yakup Aktaş asli kusurlu gösterilirken, diğer sanıklar kusurlu görülmedi.

Raporda, kesildiği öne sürülen kolonla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Dosya içerisinde tartışılan bir adet merdiven direğinin kaldırılması hususuna yönelik yapılan teknik incelemede, beyanlarda geçen bu merdiven direğinin; mimari onaylı projesinde asma kata çıkmak için çizimi yapılan ve taşıyıcı sistem ile bağlantısı bulunmayan ve merdiven basamaklarının oturtulduğu orta noktadaki çelik boru mu, yoksa betonarme projeye sonradan elle eklenen ve yapının üst katlarında devam etmeyen ayrıca ne zaman yıkıldığı da tespit edilemeyen fretli kolon mu olduğu da, dosya içeriğine göre kesin olarak saptanamamıştır."

"Kesildiği öne sürülen kolonun binanın yıkılmasında etkisi yok"

Bilirkişi raporunda, pastane işletmecileri ve iç mekan tasarımcısı arasında imzalanan sözleşmenin kolon kesilmesine yönelik olmadığına da işaret edildi.

Yapısal analizler sonucu, pastane olarak kullanılan iş yerlerinde gerçekleştirildiği öne sürülen imalat, tadilat, tahrifatlar ile kesildiği öne sürülen kolonun, tek başına veya diğer nedenlerle birleşerek binanın yıkımı üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı sonucuna varıldı.

Yapının kütle merkezi ile rijitlik merkezinin çakıştırılmamasından kaynaklanan burulma düzensizliğine neden olunmasını kapsayan tasarım hatalarının tek başına binanın yıkımına esaslı, çekme katta daire niteliğinde ilave büyüme yapması ve perde duvarın inşaatından sonrası kesilmesi ve diğer esaslı sebeplerle birlikte binanın yıkımına neden olduğu görüş ve kanaati de rapora yansıdı.

Raporda pastane tadilatı sorumlusu olarak yargılanan sanıklar Mustafa Pekel, Sami Kervancıoğlu ile Ertan Danacı’nın binanın yıkımına neden olabilecek, uymakla yükümlü olduğu dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışları bulunmadığı gerekçesiyle herhangi bir kusurlarının belirlenmediği vurgulandı.

"Binanın tek başına yıkımına esaslı etki tasarım hatalarından"

Raporda, depremin büyüklüğünün de tek başına binanın yıkımına büyük etkisi olduğu belirtildi.

Statik proje müellifi İnşaat Yüksek Mühendisi Kemal Türkarslan ile müteahhit Yakup Aktaş’ın; onaylı betonarme uygulama projesine aykırı olarak gerçekleştirdikleri imalatlar, çekme katta daire niteliğinde ilave büyüme yapması ve perde duvarın inşaatından sonrası kesilmesi ve diğer esaslı sebeplerle birlikte binanın yıkımına neden olarak, uymakla yükümlü olduğu dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışlarının bulunduğu da raporda yer aldı.

Bu sebeple bilirkişi raporunda Türkaslan ile Aktaş’ın asli kusurlu olduğu belirlendi.

Raporda ayrıca, diğer tutuklu sanık Mehmet Tekin’in teknik açıdan, uymakla yükümlü olduğu dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir davranışı bulunmadığı, dolaysıyla herhangi bir kusur atfedilemeyeceği bilgisi de rapora girdi.

Ezgi Apartmanı kolonlarını kestiği ve binanın yıkımına yol açtığı iddia edilen pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu (58) ile Mustafa Pekel’in (48) savunmasını üstlenmesi sebebiyle avukat Ersan Şen, eleştiri almıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa