Düzce Valiliği'nden havuzda haşema yasağına suç duyurusu

Düzce Valiliği, haşema ile havuza girmeyi engelleyen site yönetimi hakkında, Anayasa'yı ihlal gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
31 Temmuz 2024 22:15
GÜNCELLEME
31 Temmuz 2024 22:35
Düzce Valiliği'nden havuzda haşema yasağına suç duyurusu
DHA
Kaynak DHA

Meral ve Muhammet Algül çifti, Akçakoca’da Akevler Plajı yanında bulunan havuzlu yazlık sitede daire aldı.

Meral Algül, 24 Temmuz'da sitedeki ortak havuza inancı gereği giydiği haşema ile girdi.

Site yöneticisi Avni K. (67), havuza haşema ile girmenin yasak olduğunu söyledi. İtiraz eden Meral Algünkendisine yönelmesi üzerine havuzdan çıkarak cep telefonuyla olayı görüntülemeye başladı.

Görüntüde, havuza haiemayla giremeyeceğini söyleyen Avni K “Buranın kuralı var” ifadelerini kullandı.

Daha sonra gelen güvenlik görevlisi Süleyman D. (64) de  haşema yasağını tekrarladı.

Havuz, Meral Algül’ün girmesini engellemek için kapatılırken, kadın da şikayetçi oldu.

Adli kontrolle serbest kaldılar

Polis tarafından gözaltına alınan Avni K. ve Süleyman D., 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik' ve 'İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasını Engelleme' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi.

Yönetici ve güvenlik görevlisi çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrolle serbest bırakıldı.

Ancak haklarında şikayet nedeniyle adli süreç başlatıldı.

Valilik, suç duyurusunda bulunacak

Düzce Valiliği de olaya dahil oldu. Sitedeki havuz kenarında asılı olan 'Haşema ile girilmez' yazıları kaldırıldı.

Valilik, site yönetimi hakkında da Anayasa'nın Temel Hak ve Özgürlükler İlkesi'nin ihlal edildiği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacak.

Açıklamada, tesettür mayosu (haşema) ile havuza giren vatandaşa müdahale edilmesi olayı ile ilgili olarak adli süreç başlatıldığı ve sürecin Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde sürdürüldüğü hatırlatıldı.

Ayrımcılık içeren bu konu ile ilgili olarak yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda idari işlemler uygulandığı belirtilen açıklamada, emniyet ve zabıta ekipleri tarafından site havuzundaki ‘haşema ile girilmez’ yazılarının tutanakla kaldırıldığı, sağlık ekiplerimizce havuz işletiminin denetlendiği bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Akçakoca İlçe İnsan Hakları Kurulu tarafından Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı'nın ihlali tespitiyle İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 13'üncü Maddesi gereğince, fiilin dayanağı olarak gösterilen söz konusu tatil sitesinin 07.07.2024 tarihli Genel Kurul Kararının 9'uncu maddesi ve bu maddeye dayanılarak gerçekleştirilen uygulama ile Anayasa'nın Temel Hak ve Özgürlükler İlkesi'nin ihlal edildiğine, tespiti yapılan insan hakkı ihlali nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına, tatil sitesinin Genel Kurul Kararı ve site yönetiminin bu karara dayanarak gerçekleştirdiği ayrımcılık içeren uygulamanın incelenmesi ve idari yaptırım takdiri için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) gönderilmesine karar verilmiştir.”

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa