BMGK'da ABD ve İngiltere, İran'ı suçladı

İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast sonrası, acil oturum yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD ve İngiltere İran'ı suçladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ağustos 2024 02:21
GÜNCELLEME
01 Ağustos 2024 02:21
BMGK'da ABD ve İngiltere, İran'ı suçladı
AA
Kaynak AA

 BMGK, İran'ın talebine Rusya, Çin ve Cezayir'in  destek vermesiyle le acil oturum gerçekleştirdi.
 

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Haniye’ye'ye yönelik suikastı güçlü şekilde kınadı.  Bu suikast ile BM Şartı'nın temel ilkelerinin çiğnendiğine işaret eden Cong, saldırının bölgede meydana getirebileceği karışıklıktan derin endişe duyduklarını dile getirdi.


 Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama da suikastı "terör faaliyeti" olarak nitelendirerek, uluslararası hukukun ihlal edildiğini söyledi. Bendjama, "Felaketin eşiğindeyiz. Bu çılgınlık ne zaman sona erecek?" diyerek tepkisini dile getirdi.
 Rusya: Bölge Kaynama Noktasında
 Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski, Heniyye'ye yönelik suikastı kınayarak, bu olayın Gazze'deki ateşkes müzakerelerine büyük darbe vurduğunu belirtti. 

Polyanski, İran'ı bölgesel bir çatışmaya çekme çabalarının zaten kaynama noktasında olan bölgeyi daha da istikrarsızlaştırdığını kaydetti.


 Polyanski, Orta Doğu'da üst düzey siyasi ve askeri liderlere yönelik suikastların bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini ve gerginliğin azaltılmasının önemini vurguladı.
 ABD ve İngiltere İsrail’i savundu, İran’ı suçladı
 ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'in kendini "Hizbullah ve diğer teröristlerden" koruma hakkı olduğunu belirterek, ABD'nin Beyrut'un güneyine düzenlenen saldırıya dahil olmadığını ifade etti. 

Wood, Hizbullah'ın bu saldırıdan sorumlu olduğuna dair hiçbir şüphe olmadığını öne sürdü.  

Ayrıca, İran'ın bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.


 İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, acil itidal çağrısında bulundu. Woodward, uzun vadeli barışın, bombalar ve silahlarla sağlanamayacağını dile getirdi. İngiltere'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu belirten Woodward, İsrail'in meşru müdafaa hakkını savundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa