ABD'de ''11 Eylül'' ile ilgili yıllar sonra yeni gelişme

11 Eylül saldırılarının planlayıcıları olmakla suçlanan 3 kişi, ABD hükümetiyle anlaşmaya vardı. İşte yaşana gelişmenin detayları...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ağustos 2024 05:10
GÜNCELLEME
01 Ağustos 2024 05:42
ABD'de ''11 Eylül'' ile ilgili yıllar sonra yeni gelişme
AA
Kaynak AA

11 Eylül saldırılarının planlayıcıları olmakla suçlanan ve halen Guantanamo Cezaevi'nde tutulan 3 kişinin, ölüm cezasıyla yargılanma yerine ömür boyu hapis cezası karşılığında suçlamaları kabul ettikleri bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, Guantanamo'da bulunan 3 kişi, askeri savcılıkla anlaşmaya vardı.

Pentagon, açıklamasında, 11 Eylül saldırılarının planlayıcıları olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed, Velid Bin Attaş ve Mustafa Ahmet El Havsavi'nin, askeri savcılıkla görüşmeleri sonucunda anlaşmaya vardığını belirtti ancak anlaşma detaylarının şu anda kamuoyuna duyurulmayacağını kaydetti.

New York Times (NYT) gazetesi ise savcılığın 11 Eylül kurbanı davacı ailelerin yakınlarına gönderdiği açıklamaya istinaden, söz konusu isimlerin, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etme karşılığında ölüm cezasıyla yargılanma yerine ömür boyu hapis cezası almayı kabul ettiklerini belirtti.

Habere göre, 2003'ten bu yana Guantanamo'da tutulan 3 isim, yaklaşık 27 aylık müzakerelerin sonucunda askeri savcılıkla anlaşmaya vardı.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerin açtığı davaların sürdüğüne ve bu kişilerin söz konusu anlaşmaya itiraz edebileceklerine dikkat çekildi.

11 Eylül saldırıları

11 Eylül 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen terör saldırıları, tarihte derin izler bırakan ve dünya politikasını önemli ölçüde etkileyen olaylardan biridir. Bu saldırılar, New York City'deki Dünya Ticaret Merkezi kuleleri ve Washington, D.C.'deki Pentagon'u hedef aldı.

Saldırılar, El-Kaide terör örgütü tarafından gerçekleştirildi. Teröristler, yolcu uçaklarını kaçırarak bu uçakları silah olarak kullandılar. İki uçak, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine çarptı. İlk uçak kuzey kulesine, ikinci uçak ise güney kulesine çarptı. Çarpmanın ardından kuleler çöktü ve büyük bir yıkıma yol açtı. Üçüncü uçak Pentagon'a çarparak ciddi hasara neden oldu. Dördüncü uçak ise yolcuların teröristlerle mücadelesi sonucu Pennsylvania'da bir tarlaya düştü.

Bu saldırılar sonucunda yaklaşık 3,000 kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. Saldırılar, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünya genelinde büyük bir şok ve üzüntü yarattı. Güvenlik önlemleri artırıldı, havaalanlarında ve kamuya açık alanlarda güvenlik kontrolleri sıkılaştırıldı.

11 Eylül saldırılarının ardından ABD, "Teröre Karşı Savaş" adı verilen geniş çaplı bir askeri ve politik kampanya başlattı. Bu kampanyanın bir parçası olarak Afganistan'a asker gönderildi ve El-Kaide ile ilişkili terörist gruplara karşı operasyonlar düzenlendi. Bu süreçte, ABD'nin iç ve dış politikasında önemli değişiklikler meydana geldi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa