Heniyye'nin öldürülmesine yönelik tepkiler sürüyor

Tunus, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikastı şiddetle kınadı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ağustos 2024 05:30
GÜNCELLEME
01 Ağustos 2024 04:55
Heniyye'nin öldürülmesine yönelik tepkiler sürüyor
AA
Kaynak AA

Tunus Dışişleri Bakanlığı Heniyye suikastına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Filistin direnişinin sembol isimlerinden İsmail Heniyye'ye Siyonist hareket tarafından düzenlenen suikastı şiddetle kınıyoruz. Filistin’in kurtuluşunu talep eden özgür seslere yönelik bu suikast Siyanist hareketin Filistin mücadelesine karşı yeni yaklaşımının neticesidir." değerlendirmesine yer verildi.

Siyonist gücün uluslararası sözleşmeleri, tüm insani ve ahlaki değerleri hiçe saydığı vurgulanan açıklamada, "Bu iğrenç suikast, işgalci Siyonist gücün Filistin’in işgalinden önce ve sonra Filistinlilerin haklarını savunan birçok kişiye karşı gerçekleştirdiği kanlı tarihindeki suikast listesine eklendi. Uluslararası toplumun Filistin’deki savaşı durdurma konusundaki acizliği ışığında gerçekleştirilen bu korkakça suikast, devletlerin egemenlik haklarının açık ihlalidir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Tunus’un Filistin topraklarında başkenti Kudüs olan bağımsız devlet kurma çabalarına koşulsuz desteğini devam ettirmede kararlı olduğu vurgulandı.


Hamas ölümü doğrulamıştı

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Heniyye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

Heniyye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

İran devlet televizyonu Heniyye'nin öldürüldüğünü duyurmuştu.


Hamas Lideri İsmail Heniyye kimdir?

İsmail Heniyye, Filistinli bir siyasetçidir ve Hamas'ın önde gelen liderlerinden biridir. İslam Üniversitesi'nden mezun olan Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki en etkili isimlerinden biri haline gelmişti.

2006 yılında yapılan Filistin genel seçimlerinde Hamas'ın zafer kazanmasının ardından Filistin Başbakanı olarak görev yaptı. Ancak, 2007 yılında Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmalar sonucu Gazze Şeridi'nde sadece Hamas'ın kontrolü sağlamasıyla birlikte, Heniyye Gazze'deki Hamas yönetiminin lideri olarak kaldı.

Heniyye, uzun süre Hamas'ın siyasi bürosunda çeşitli görevlerde bulunmuş olup, 2017 yılında Hamas'ın siyasi büro başkanı olarak seçilmiştir. Bu pozisyonda, Hamas'ın uluslararası ilişkilerini ve iç politika stratejilerini yönlendiren önemli bir figür olmuştur.

Heniyye, İsrail ile olan çatışmalarda sert bir tutum sergilemesi ve Gazze'deki direniş hareketini desteklemesi ile tanınır. Aynı zamanda, Filistin'in bağımsızlık mücadelesi ve Filistin halkının hakları konusundaki kararlılığıyla bilinir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa