Ömer Çelik'ten ABD-Rusya takasına dair açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ankara'da gerçekleştirilen ABD-Rusya takasıyla ilgili Türkiye'nin rolüne dikkat çekti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
01 Ağustos 2024 17:53
GÜNCELLEME
01 Ağustos 2024 18:26
Ömer Çelik'ten ABD-Rusya takasına dair açıklama
O
Onur Çetinkaya Editör

Milli İstihbarat Teşkilatı arabulucuğunda ABD ile Rusya arasında rehine takası gerçekleştirildi. Titizlikle yürütülen takas  2. Dünya Savaşı sonrası en büyük takas olduğu belirtildi.


Rusya ile ABD arasında geniş kapsamlı esir takası konusunda anlaşmaya varıldı. Almanya, Slovenya, Belarus’u da içeren anlaşma kapsamında Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in de aralarında bulunduğu 3 ABD vatandaşı ve Rus esirler, her iki ülke tarafından da serbest bırakıldı

Rehineler takas edildi 

Esirlerin bulunduğu uçaklar Esenboğa Havalimanı'na imerken çevrede geniş güvenlik önlemleri arttırıldı.  Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeni ile şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara nakledildi. Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatları ile yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçakların dönüşü de yine MİT’in onayı gerçekleştirildi.

Operasyon kapsamında, ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya'ya, 13 rehinenin Almanya'ya, üç rehinenin de ABD'ye nakli sağlandı. Takastaki mahkumların, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve ve Belarus'tan olduğu kaydedildi.

MİT'ten yapılan açıklamada, "Son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" denildi.

Çelik'ten açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından takas operasyonu ile ilgili açıklama yaptı.  Barış vurgusu yapan Çelik, Ankara'da gerçekleştirilen ABD-Rusya takasıyla ilgili Türkiye'nin rolüne dikkat çekti.

Ömer Çelik açıklamasında, "MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara’da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. MİT başkanlığımızın başarılı koordinasyonunda gerçekleşen bu sonuç, Türkiye’nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur." ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa