MİT'in dev takas operasyonu için ABD'den Türkiye'ye teşekkür

ABD Başkanı Joe Biden, MİT yönetiminde gerçekleştirilen tutuklu takası operasyonundaki rolünden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ağustos 2024 20:12
GÜNCELLEME
01 Ağustos 2024 20:23
MİT'in dev takas operasyonu için ABD'den Türkiye'ye teşekkür
AA
Kaynak AA

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), çok uluslu dev bir takas operasyonu yönetti.

Her ayrıntısı titizlikle planlanan takas sorunsuz olarak gerçekleştirildi.

Operasyon, MİT’e duyulan güveni ve Türk istihbaratının giderek genişleyen kapasitesini ortaya koydu.

Ankara Esenboğa’da yaşanan hareketli dakikalar sonrası tüm rehineler kendi ülkelerinin uçaklarına binerek yola çıktı.

Bu operasyon ABD’de çok ses getirdi. Beyaz Saray’dan Türkiye’ye teşekkür yağdı.

ABD Başkanı Biden yaptığı yazılı açıklamada, 3 Amerikan vatandaşı ile bir Yeşil Kart sahibi toplam 4 kişinin "Rusya'da haksızca tutuldukları cezaevinden" evlerine döneceklerini belirterek bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza’nın serbest kalmasından dolayı emeği geçen ülkelere teşekkür eden Biden, "Bu zor ve kompleks müzakereler boyunca sonuca ulaşmak için Türkiye, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç gibi müttefiklerimize müteşekkirim." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, anlaşmayı mümkün kılan bir Almanya, Polonya, Norveç ve Slovenya'ya müteşekkir olduklarını dile getirdi.

Blinken, Ankara’ya ayrı bir parantez açarak “Türk hükümetine de bu kişilerin ABD ve Almanya'ya güvenli şekilde dönüşü için yer sağladığı ayrıca teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da, Beyaz Saray'da bir grup gazeteciye telekonferans yoluyla verdiği brifingde, MİT'in yönettiği takas operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Almanya, Slovenya, Norveç ve Polonya'nın da dahil olduğu anlaşmanın ABD ile Rusya arasındaki en büyük tutuklu takası anlaşmalarından biri olarak kayıtlara geçeceğinin altını çizen Sullivan, "Bu anlaşmayı mümkün kılan hayati lojistik desteği sağladığı için Türkiye'ye çok minnettarız." dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa