Cezayirli Boksör Imane Khelif Kimdir?

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda, rakibi Angela Carini'nin ringten çekilmesiyle boks açılış maçını kazanan Cezayirli Boksör Imane Khelif Kimdir?

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
02 Ağustos 2024 13:57
GÜNCELLEME
02 Ağustos 2024 13:57
Cezayirli Boksör Imane Khelif Kimdir?
CS
Canan Salman Editör

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar 66 kilo kategorisinde ilginç bir olay yaşandı. İtalyan boksör Angela Carini, son 16 turunda Cezayirli rakibi Imane Khelif ile karşılaşması beklenen maçtan sadece 46 saniye sonra çekilerek gözyaşlarına boğuldu. 

Khelif, geçtiğimiz yıl cinsiyet uygunluk testlerini geçemediği için Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmesiyle gündeme gelmişti. 

Turnuvanın devamında, Khelif ve Türk milli boksör Busenaz Sürmeneli çeyrek final maçlarını kazanırlarsa yarı finalde birbirleriyle karşılaşacaklar. 

Bu eşleşme, izleyiciler arasında büyük bir heyecanla bekleniyor.

Peki, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda, açılış yumruklarından sonra burnunda hissettiği şiddetli ağrı nedeniyle rakibi Angela Carini'nin ringten çekilmesiyle boks açılış maçını kazanan Cezayirli Boksör Imane Khelif Kimdir? İşte Yanıtı...


Cezayirli Boksör Imane Khelif Kimdir?

Imane Khelif, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda dikkatleri üzerine çeken Cezayirli bir boksör olarak adını duyurdu. Daha önce Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda Cezayir'i temsil eden Khelif, çeyrek finalde İrlandalı boksör Kellie Harrington’a yenilerek turnuvaya veda etmişti.

Khelif, ilk olarak 2018 yılında AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'na katıldı ve organizasyondan 17. sırada ayrıldı. 2019 yılında Rusya'da düzenlenen şampiyonada ise Natalia Shadrina’ya karşı ilk turda elenerek 33. sırada yer aldı.

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda hafif sıklette yarışan Khelif, çeyrek finale kadar yükselse de yine Kellie Harrington’a mağlup oldu. Ancak 2022 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda tarihi bir başarı elde ederek Hollandalı Chelsey Heijnen’i yenip finale çıkan ilk Cezayirli kadın boksör oldu. Finalde İrlandalı Amy Broadhurst ile karşılaşıp ikincilikle yetindi.

Mart 2023’te, Khelif’in kariyerinde bir dönüm noktası yaşandı. 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’ndaki altın madalya maçından kısa bir süre önce uygunluk kriterlerini karşılayamadığı için diskalifiye edildi. 

Cezayir Olimpiyat Komitesi, diskalifiyenin tıbbi nedenlerle olduğunu açıkladı. Sonrasında yüksek testosteron seviyelerinin diskalifiyeye yol açtığı anlaşıldı. 

Uluslararası Boks Birliği Başkanı Umar Kremlev, Khelif ve diğer sporcuların DNA testlerinin XY kromozomları taşıdığını öne sürdü. Khelif, bu duruma karşı Spor Tahkim Mahkemesi'ne itiraz etti fakat sonrasında itirazını geri çekti.

Tüm bu olayların ardından, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Khelif’in 2024 Paris Yaz Olimpiyatları'nda yarışmasına izin verdi ve gerekli tüm uygunluk ve tıbbi düzenlemelere uyduğunu teyit etti. 

Yorumlar (1 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Fuat 1ay önce Kadın gibi de görünüyor, erkek gibi de görünüyor, anlamadım.
Sonraki Sayfa