Hamas Siyasi Lideri Halid Meşal Kimdir?

Haniye'nin yerine Hamas'ın siyasi liderliğine getirilen Halid Meşal, internette en çok aratılan isimler arasında. Hamas Siyasi Lideri Halid Meşal Kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
02 Ağustos 2024 19:26
GÜNCELLEME
02 Ağustos 2024 22:00
Hamas Siyasi Lideri Halid Meşal Kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikaste uğradı. Haniye'nin öldürülmesinin ardından Hamas’ın yeni siyasi lideri Halid Meşal oldu. Bunun üzerine Halid Meşal'ın hayatı merak konusu oldu. Peki, Hamas Siyasi Lideri Halid Meşal Kimdir, Kariyeri?

Hamas Siyasi Lideri Halid Meşal Kimdir?

Halid Meşal, 1956 yılında Filistin'in Batı Şeria bölgesi, Silvad köyünde dünyaya geldi, aslen Filistinli olan Meşal, 2024 yılı itibariyle 68 yaşındadır.

Halid Meşal, çocukluk dönemini Batı Şeria'da geçirdi, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından Kuveyt Üniversitesi'nde fizik eğitimi aldı ve burada öğrenci liderliği yaparak, Yaser Arafat ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Filistin meselesindeki etkisine karşı durdu. 

1967 yılı, Altı Gün Savaşı'ndan sonra ailesiyle birlikte İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria'dan Kuveyt'e göç etti. Filistinli Öğrenciler Birliği adlı öğrenci grubunun liderliği için El Fetih'e rakip olan İslamcı Hak Bloğunu kurdu. 

1983 yılında Filistin İslami hareketinin bir Arap ülkesinde düzenlediği gizli toplantı, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve sürgündeki Filistinli mültecilerin katılımıyla gerçekleşti ve bu toplantı Hamas'ın kurulması yönünde önemli bir adım oldu. 

1984 yılında eğitimini tamamlayan Meşal, hayatını Filistin İslami hareketinin geliştirilmesine adadı. 1987'de Hamas'ın kurulmasının ardından örgütün Kuveyt temsilciliğini yürüttü.

1991 yılında Kuveyt'ten Ürdün'e taşınan Meşal, Eylül 1997'de İsrail gizli servisi Mossad tarafından düzenlenen bir suikast girişiminden kurtuldu. 

Ürdün'ün 1999'da Hamas liderliğini ülkeden çıkarması üzerine Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Ancak 2012 yılında Arap Baharı'nın etkisiyle Şam'dan ayrılarak Katar'a yerleşti. 

Meşal, zaman zaman Türkiye'ye giderek Filistin meselesi hakkında konuşmalar yapmaktadır.

2004 yılında Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin'in İsrail'in düzenlediği bir füze saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından, yerine geçen Abdülaziz El Rantisi tarafından Halid Meşal'in Hamas'ın lideri olarak seçildiği açıklandı.

1980 yılında evlenen Meşal'in yedi çocuğu vardır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa