İran, BMGK ve İİT'yi toplantıya çağırdı...

İranlı yetkili, BMGK'yı acil toplantıya çağırdıklarını ve İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısının yapılması talebinde bulunduklarını belirtti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Ağustos 2024 05:17
GÜNCELLEME
03 Ağustos 2024 04:56
İran, BMGK ve İİT'yi toplantıya çağırdı...
AA
Kaynak AA

Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasıyla ilgili açıklama yapan bir İranlı yetkili, Türkiye ile Filistin konusunda istişare halinde olduklarını ve iki ülkenin birçok konuda aynı görüşte olduğunu ifade ederek, Filistin davasına verdikleri destekten dolayı Türk devletine ve halkına teşekkür etti.

Yetkili, İslam dünyasının birlik olduğu takdirde İsrail'in bu birliğe karşı koyamayacağını vurgulayarak, Müslüman ülkelerin birliği ve dayanışmasının İsrail'in devlet terörünü ve cinayetlerini engelleyebileceğini ancak şu anda bu birliğin ve gücün olması gerektiği gibi ortaya çıkmadığını belirtti.

İran'ın bu birliklere açık ve istekli olduğunu dile getiren yetkili, İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bu "taciz girişimi" karşısında kendini savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Saldırının ardından İran'ın buna karşı girişimlerde bulunduğunu belirten yetkili, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdığını ve İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan toplantı yapılması yönünde talepte bulunduğunu söyledi.

Yetkili, İsrail'in olması gerektiği gibi kınanmaması durumunda İran'ın BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak caydırıcı adımlar atacağını belirtti.

İranlı yetkili, uluslararası toplumun İsrail'in İran'ın Şam'daki Büyükelçiliğine yönelik saldırısına gereken tepkiyi göstermiş olsaydı, bugün İsrail'in başka bir ülkenin topraklarında, o ülkenin resmi misafirine saldırmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.

Yetkili, New York Times gazetesinin Heniyye'nin kaldığı konuta aylar öncesinden gizlice yerleştirilen bir bombanın patlatılması sonucu öldürüldüğü iddiasına ise Heniyye'nin İran'daki güvenliğinin en üst düzeyde olduğu ve iyi korunduğu şeklinde yanıt verdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa