Amerikalı Jimnastikçi Simone Biles Kimdir?

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Simone Biles, altın madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Peki, Simone Biles Kimdir?

Büşra Ünal Editör
YAYINLAMA
03 Ağustos 2024 11:14
GÜNCELLEME
03 Ağustos 2024 11:14
Amerikalı Jimnastikçi Simone Biles Kimdir?
Büşra Ünal Editör

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda artistik jimnastik dalında kadınlar genel tasnif finalinde yarışan Simone Biles, altın madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı. 

Simone Biles Altın Madalya Kazandı


Simone Biles, Paris 2024 Olimpiyatları'nda yer, asimetrik paralel, denge aleti ve atlama masasında sergilediği performanslarla 59.131 puan alarak altın madalya kazandı. Bu madalya, Paris Olimpiyatları'ndaki ikinci, kariyerindeki altıncı Olimpiyat altını oldu. Biles, bu başarısıyla jimnastikte en çok Olimpiyat altını kazanan ABD’li sporcu olarak tarihe geçti. Ayrıca, 1964 ve 1968 yıllarında Çek jimnastikçi Vera Caslavska’dan sonra birden fazla Olimpiyat’ta genel tasnif şampiyonluğu kazanan ilk kadın jimnastikçi unvanını elde etti.

Peki, Simone Biles Kimdir?


Simone Arianne Biles Owens 14 Mart 1997 yılında ABD'nin Columbus şehri, Ohio eyaletinde dünyaya geldi. Biles, toplamda kazandığı dokuz Olimpiyat madalyası ve 30 Dünya Şampiyonası madalyası ile tarihin en çok madalya kazanan jimnastikçisi unvanına sahiptir. 

Birçok kişi tarafından tüm zamanların en büyük jimnastikçilerinden biri olarak kabul ediliyor. Biles, dokuz Olimpiyat madalyasıyla en çok madalya kazanan beşinci kadın Olimpiyat jimnastikçisi ve ABD'li jimnastikçiler arasında en çok Olimpiyat madalyasına sahip olan kişidir.

2016 Rio de Janeiro Yaz Olimpiyatları'nda Simone Biles, bireysel genel toplam, atlama masası ve yer hareketlerinde altın madalya, denge aletinde ise bronz madalya kazandı. 

Aynı zamanda "Final Five" olarak bilinen ABD takımının bir üyesi olarak da altın madalya elde etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda, sağlık sorunları nedeniyle yarışmaların çoğundan çekilmesine rağmen, takımıyla birlikte gümüş madalya ve denge aletinde bronz madalya kazandı. 

2024 Paris Olimpiyatları'nda Věra Čáslavská'dan bu yana birden fazla Olimpiyat genel toplam şampiyonluğu kazanan ilk kadın jimnastikçi oldu ve ABD takımının bir parçası olarak altın madalya kazandı.

Biles, kariyeri boyunca altı kez Dünya genel toplam şampiyonu, altı kez Dünya yer hareketleri şampiyonu, dört kez Dünya denge aleti şampiyonu, iki kez Dünya atlama masası şampiyonu ve dokuz kez ABD ulusal genel toplam şampiyonu olmuştur. 

2014, 2015, 2018, 2019 ve 2023 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda altın madalya kazanan ABD takımlarının bir üyesi olarak da önemli başarılar elde etti. Ayrıca dört kez Dünya gümüş madalyası ve üç kez Dünya bronz madalyası sahibidir.

2019 yılında Biles, jimnastikte 24. ve 25. Dünya Şampiyonası madalyalarını kazanarak Vitali Şerbo'nun 23 madalya ile sahip olduğu rekoru kırdı. 

Toplamda 30 Dünya madalyasına ulaşan Biles, hem Dünya Şampiyonası'nda hem de Olimpiyatlar'da bireysel genel toplam şampiyonu olan altıncı kadın jimnastikçidir. 

1996 yılında Liliya Podkopayeva'dan bu yana, her iki unvanı aynı anda elinde bulunduran ilk kadın jimnastikçi oldu. Ayrıca, 1988 yılında Daniela Silivaș'tan bu yana tek bir Olimpiyat veya Dünya Şampiyonası'nda her etkinlikte madalya kazanan ilk kadın jimnastikçidir.

2022 yılında Başkan Joe Biden tarafından kendisine Başkanlık Özgürlük Madalyası verilmiştir. 

2023 yılında sekizinci ABD Jimnastik şampiyonluğunu kazanarak, 90 yıllık ABD Jimnastik şampiyonluğu rekorunu kırdı. 

Biles, 2017, 2019 ve 2020 yıllarında üç kez Laureus Yılın Kadın Sporcusu Ödülünü ve 2024 yılında bir kez Yılın Geri Dönüşü Ödülünü kazanmıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa