Barzani, PKK’nın Sincar’ı terk etmesini istiyor

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, bölücü terör örgütü PKK ve diğer tüm yasa dışı grupların Sincar’ı terk etmesini istedi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
03 Ağustos 2024 12:53
GÜNCELLEME
03 Ağustos 2024 14:12
Barzani, PKK’nın Sincar’ı terk etmesini istiyor
Hakan Öksüz Editör

Neçirvan Barzani'den Sincar çıkışı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Sincar'da istikrarın sağlanması ve bölgedeki yasa dışı grupların çıkarılması gerektiğini vurguladı. Merkezi hükümet ile imzalanan "Sincar Anlaşması"nın etkin şekilde uygulanmasının önemine işaret eden Barzani, terör örgütü PKK başta olmak üzere tüm yasa dışı grupların bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirtti.

Sincar Katliamının 10. yıl dönümünde anma töreni

Erbil’de düzenlenen anma töreninde konuşan Barzani, Sincar katliamının 10. yılında, Yezidilerin tekrar normal yaşamlarına dönebilmesi için gereken adımların atılması gerektiğini söyledi. Barzani, "Yezidilerin evlerine dönebilmesi ve kendi idarelerini ele almaları için Sincar'ın yeniden inşası şarttır" dedi.

Merkezi hükümetle koordinasyon vurgusu

Barzani, Sincar Anlaşması'nın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için Irak merkezi hükümeti ile IKBY'nin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çizdi. Barzani, "Sincarlılar kendi idarelerini yönetmeli ve artık dış güçlerin esiri olmamalıdır. Bölgenin asayişinin ve yaşamın yeniden inşası için gerekli tüm adımlar atılmalıdır" şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun rolü ve Yezidilerin durumu

Sincar'da yaşanan soykırımın etkilerinin hafifletilmesinin sadece Irak ve IKBY'nin değil, aynı zamanda uluslararası toplumun da görevi olduğunu vurgulayan Barzani, kayıp Yezidilerin akıbetinin de belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Barzani, soykırım suçlularının adalet önüne çıkarılması için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa