İngiltere'de aşırı sağcıları sokakları ateşe verdi

İngiltere’de, 3 küçük kızın yaşamını yitirdiği bıçaklı saldırı sonrası aşırı sağcı grupların eylemlerinde çok sayıda polis memuru yaralandı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
03 Ağustos 2024 21:09
GÜNCELLEME
03 Ağustos 2024 21:38
İngiltere'de aşırı sağcıları sokakları ateşe verdi
EK
Ersin Küçükbarak Editör

İngiltere Southport’ta 29 Temmuz’da dans okuluna yapılan saldırıyla sarsıldı.

Okula giren saldırgan 3 küçük kızı öldürürken 8’i çocuk 10 kişiyi yaraladı. Polis, olayın ardından Cardiff doğumlu 17 yaşındaki zanlıyı saldırıda kullanılan bıçakla birlikte yakaladı.

Olayı gerçekleştirenin Galler kökenli olmasına rağmen aşırı sağcı ve Müslüman karşıtları sokaklara döküldü. Şehirde devam eden aşırı sağcıların saldırıları sonucunda 53 polis ve üç polis köpeği yaralandı, dört kişi ise gözaltına alındı.

Birçok şehre yayılan eylemler, Galler doğumlu Axel Rudakuban tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından patlak verdi.

Göçmen ve Müslüman karşıtı grupların tepkisi büyürken, Liverpool polisi şehir merkezinde büyük çaplı düzensizliklerle karşı karşıya kaldı ve birçok memur yaralandı.

Doğu’daki Hull kentinde yetkililer, dört kişinin tutuklandığını ve üç polisin yaralandığını açıkladı. Sunderland şehrinde ise çevik kuvvet polisinin bir camiyi koruduğu sırada aşırı sağcıların bira kutuları ve taşlarla saldırması sonucu arbede çıktı. Atlı polisler, bazıları maskeli olan protestocuları camiden uzaklaştırdı. Şehir merkezindeki arabalar da hedef alındı ve bir araç devrilerek yakıldı.

İngiltere genelinde camilere güvenliği artırmaları tavsiye edilirken, polis teşkilatı da ek memurlar görevlendirdi. Ülkedeki ilk büyük krizle karşı karşıya olan Başbakan Keir Starmer, aşırı sağın şiddet olaylarını kınadı ve polisin güçlü müdahalesini desteklediğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa