Biden, Netanyahu’yu “Bana maval okuma” diyerek şoka uğrattı

İsrail medyası Biden’ın Netanyahu’ya Beyaz Saray’da “Bana maval okuma. Beni de çantada keklik zannetme” dediğini yazdı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Ağustos 2024 23:58
GÜNCELLEME
10 Ağustos 2024 17:44
Biden, Netanyahu’yu “Bana maval okuma” diyerek şoka uğrattı
AA
Kaynak AA

Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmelerde tansiyonun yüksek olduğu iddia edildi.

İsrail medyasının haberine göre, Biden, Netanyahu'nun esir takası müzakereleri hakkında yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi.

25 Temmuz'da Washington'da yapılan toplantıda, Netanyahu'nun "İsrail'in esir takası müzakerelerinde ilerleme kaydettiğini" belirtmesi üzerine Biden'ın, "Bana maval okuma. Beni de çantada keklik zannetme." dediği ileri sürüldü. Bu ifadeler, iki lider arasındaki görüşmenin oldukça gergin geçtiğine işaret ediyor.

Netanyahu: "Kim başkan olursa çalışırım"

İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun "kapalı görüşmedeki konuşmalara ilişkin yorum yapmayacağını" açıkladı. Netanyahu, ABD siyasetine müdahale etmeyeceğini ve kim başkan olursa olsun onunla çalışacağını belirtti. Ayrıca Amerikalılardan da İsrail siyasetine karışmamalarını beklediğini vurguladı.

Gazze müzakerelerinde İsrail'den sürekli ön koşul

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrası müzakereler devam ediyor. İsrail, esir takası konusunda ilerleme kaydedildiğini iddia ederken, müzakerelere eklediği yeni şartlar tartışma yarattı. Netanyahu, İsrail'in Mısır-Gazze sınırını kontrol etmesi ve Filistinlilerin hareketlerinin denetlenmesi gibi ön koşullar öne sürdü.

İstihbarat toplantısında gerginlik

Netanyahu'nun, İsrail istihbarat direktörleriyle yaptığı toplantıda da sert tartışmalar yaşandı. İsrail güvenlik yetkilileri, Netanyahu'nun müzakerelere eklemek istediği maddelerin uzlaşıyı zorlaştırdığını belirtti. Netanyahu ise müzakere heyetini, Hamas'a yeterli baskı yapmamakla suçladı.

İsrail anlaşmayı yokuşa sürüyor

Basına yansıyan bilgilere göre, İsrail, esir takası mutabakatı sırasında Gazze'de asker bulundurmak ve Gazze'yi ikiye ayıran koridorlarda kontrol sağlamak gibi şartlar öne sürdü. Ayrıca, anlaşmanın başarısız olması durumunda Gazze'ye yeniden saldırı düzenlemek için uluslararası garanti talep ediliyor.

Esir takası müzakerelerinde belirsizlik

Bu gelişmeler, ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerde gerilime neden olurken, Gazze'deki esir takası müzakerelerinin geleceği belirsizliğini koruyor. Biden ve Netanyahu arasındaki gerginliğin, bölgede barış ve güvenliği nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. İsrail'in anlaşmaya eklediği şartların kabul edilip edilmeyeceği ve müzakerelerin nasıl ilerleyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa