Hizbullah'tan İsrail'e roket saldırısı

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine yönelik yoğun bir roket saldırısı gerçekleştirdi.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
04 Ağustos 2024 03:18
GÜNCELLEME
05 Ağustos 2024 17:10
Hizbullah'tan İsrail'e roket saldırısı
BY
Barış Yılmaz Editör

Hizbullah ve İsrail arasındaki tansiyon, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği yoğun roket saldırısıyla daha da yükseldi. İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin çoğu roketi havada imha ettiği, bazı roketlerin ise İsrail'in kuzeyine düşerek yangın çıkardığı iddia edildi.

Bu saldırı, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından bölgede artan gerilimin bir parçası olarak görülüyor. Lübnan'dan İsrail'e doğru onlarca roket fırlatıldı ve İsrail'in hava savunma sistemleri bu roketlerin çoğunu imha etti. Patlamalar sırasında gökyüzünde ışık izleri görüldü ve kıvılcımlar etrafa saçıldı.

İsrail ordusu, sınır bölgesine gece boyunca en az iki defa aydınlatma fişeği fırlattı. Yapılan resmi açıklamada, Lübnan'ın güneyinden atılan roketlerin büyük çoğunluğunun önlendiği belirtildi.

Hizbullah', İsrail'in kuzeyindeki yasa dışı yerleşim birimi Beyt Hillel'i onlarca Katyuşa füzesi ile hedef aldığını duyurdu. 

Bu saldırıyı İsrail'in bir gün önce Lübnan'ın güneyindeki iki beldeye düzenlediği saldırıya misilleme olarak niteleyen Hizbullah, karşılık vereceğinin altını çizdi.

İsrail, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana aralıksız saldırılarını sürdürürken kuzey sınırında da Lübnan Hizbullah'ı ile çatışıyor. İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak bilinen sınır hattında tansiyon her geçen gün yükselmeye devam ediyor.

Tel Aviv yönetimi, Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmüştü.

Ardından Tahran'da Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

Netanyahu Yönetimi, Lübnan Hizbullah'ı ve İran'dan güçlü bir karşılık beklediğini  ancak her türlü saldırıya hazır olduğunu duyurmuştu.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa