Bakan Fidan'dan Mısır ziyareti! Gündem Filistin

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Bedir Abdulati'nin daveti üzerine Mısır'a gitti. Fidan burada, Gazze'deki duruma dikkati çekti.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
04 Ağustos 2024 19:53
GÜNCELLEME
04 Ağustos 2024 20:14
Bakan Fidan'dan Mısır ziyareti! Gündem Filistin
Kübra Şenal Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki duruma dikkati çekerek, "Eğer hep beraber bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya gayret etmeliyiz. İsrail'e yönelik bütün baskıyı artırmalıyız." dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati'nin daveti üzerine Mısır'a ziyarete giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önce, El-Ariş Limanı ve Refah Sınır Kapısı'ndaki durumu inceledi. Ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Fidan, Filistin meselesi üzerine durdu.


"Sınırın öbür tarafı tamamıyla yok edilmiş durumda"

Refah Sınır Kapısı'nda yetkililerin kendisine bilgi verdiğini ve yaptıkları çalışmaları anlattıklarını belirten Fidan, "Refah Sınır Kapısı şu anda trafiğe kapatılmış durumda. Sınırın öbür tarafı bildiğiniz gibi tamamıyla yok edilmiş durumda. Dolayısıyla, bize verilen bilgiye göre buradan şu anda kamyonlar gitmiyor, Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısına yönlendiriliyor." şeklinde konuştu.

Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısından günde 25 civarında kamyonun Gazze'ye geçiş yapabildiğini ve bunun son derece az olduğunu kaydederek Filistin'de yaşanan insanlık trajedisine dikkati çekti. Fidan, "2 milyon insan yerlerinden edilmiş durumda. 40 bin kadın ve çocuk şehit edilmiş durumda. Şu anda ilaç yok, yiyecek yok, su yok. Açık havada açlıkla pençeleşen Filistinli kardeşlerimiz var." dedi.


Öte yandan Fidan "Eğer hep beraber bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya gayret etmeliyiz. İsrail'e yönelik bütün baskıyı artırmalıyız. Batı devletleri başta Amerika olmak üzere bu suskunluğu bozmak zorundalar. Yoksa bu işlenen soykırıma ortak olmaya devam edecekler." ifadeleriyle bütün insanlığa seslendi.


Türkiye ilk günden itibaren Filistin'in yanında

Fidan, Mısır'daki yetkililerin, yardım yapan ülkeler arasında Türkiye'nin birinci sırada yer aldığını söylediğini ifade etti.


Fidan, bu kapsamda yetkililerle görüştüğünü ve Türkiye olarak yardım için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Filistin'de barınma, su, ilaç ve yiyecek bulunmuyor

Bölgede yürütülen yardım faaliyetlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Fidan Filistinlilerin ve açlıkla mücadele ettiğini kaydederek barınma, su, ilaç ve yiyecek bulunmadığını için de öldüklerini aktardı.


Her gün Gazze'ye sadece 25 kamyonun giriş yapmasına izin verildiğini ve bunun yeterli olmadığını yineleyen Fidan, "Sınırın diğer tarafında açlıktan ölme raddesine gelen, ilacı, barınağı, yiyeceği, hiçbir şeyi olmayan 2 milyon kardeşimiz var. İnsanlığın gözü önünde ölüyorlar. İnsanlık olarak, Müslümanlar olarak bir araya gelerek bu soykırımı, insanlığa karşı işlenen suçu sonlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.


Gazze’deki son durum

Mayıs ayından itibaren işgalci İsrail, Refah sınır kapısından Gazze’ye yardım sevkiyatını durdurdu. Ayrıca sınır kapısında, sivil geçişler ve hasta tahliyelerine de set çekildi.

İşgalci İsrail tarafından, yardım konvoyları hedef alınırken; yaklaşık 300 yardım çalışanı şehit edildi. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, bugün itibarıyla her 10 Gazzeliden 9’u, 1,9 milyon kişi yurdundan edildi. Nüfusun yüzde 96'sına denk gelen, 2,15 milyon kişi de ciddi seviyelerde gıda kıtlığı yaşıyor.

Bunun yanı sıra Gazze'de çiftlik hayvanları da telef edildi.

Gazze'de sağlık altyapısı konusunda da ciddi sıkıntılar meydana geldi. Buradaki 36 hastanenin 20'si hizmet dışı, 16’sı ise kısmen işlevsel. Çok ciddi bir ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle bölgede bulaşıcı hastalıklar hızla artıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa