Rusya Karadeniz’de yeni askeri üs kuruyor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya'nın Abhazya'da yeni bir deniz üssü kurma çalışmalarına başladığını, bunun Karadeniz'in güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 01:21
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 01:21
Rusya Karadeniz’de yeni askeri üs kuruyor
AA
Kaynak AA

Başkent Tiflis’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Zurabişvili, Rusya'nın Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da yeni ve kalıcı bir deniz üssü kurma planını eleştirdi. 

"Ruslar, bu liman için sahada ön çalışmalara başladı. Bu sadece bizim için değil, aynı zamanda tüm Karadeniz’in güvenliği için bir sorundur" şeklinde konuştu.

Zurabişvili, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ve hükümetini, Rusya’nın işgal ettiği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerine yönelik etkili bir politika izlememekle suçladı. Bu iki bölgedeki insanlara Gürcistan vatandaşlığı verilmesi gerektiğini vurgulayan Zurabişvili, buralarda yaşayan halkın Gürcistan'a olan ilgisinin arttığını belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan ilişkileri

Zurabişvili, Fransa’nın Ermenistan’a silah sağlamaya devam etmesinin, Güney Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşması sürecini nasıl etkileyeceği konusundaki soruları yanıtladı. 

Zurabişvili, Fransa’nın Ermenistan’a silah sağlaması konusunda doğrudan bir yorum yapmak istemediğini belirterek, “Başka bir ülkenin siyaseti hakkında bir yorum yapmam doğru olmaz” dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların henüz sona ermediğini söyleyen Zurabişvili, "Gürcistan için bu çatışmanın sona ermesi çok önemli" dedi. Gürcistan'ın, iki ülke arasında düzenlenecek müzakerelere ev sahipliği yapabileceğini ve bu süreçte büyük katkı sağlayabileceğini belirtti.

ABD’nin Gürcistan’a Yaptırımları

Zurabişvili, Gürcistan hükümetinin "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını onaylamasından sonra ülkenin ABD ve AB ile ilişkilerinde yaşanan sorunlara da değindi. 

Bu yasanın onaylanmasının ardından ABD’nin Gürcistan’a yapacağı 95 milyon dolarlık yardımı askıya alması, ABD-Gürcistan ortak askeri tatbikatının iptal edilmesi ve Gürcistan’ın AB üyelik sürecinin durdurulması gibi kararların kendisini şaşırtmadığını ifade etti. 

ABD'nin Gürcistan hükümetine yönelik tepkisini anlayışla karşıladığını belirten Zurabişvili, "Ancak Gürcistan ordusuna yardım kısıtlamasını anlamak güç. Bu hükümetin hataları cezalandırılabilir, ancak ordumuzun cezalandırılması kabul edilemez" dedi.

Zurabişvili, yaklaşan genel seçimlerde mevcut hükümetin kazanmaması gerektiğini ve yeni hükümetin Batı ile ilişkileri yeniden düzenlemesi gerektiğini savundu. Muhalefetin seçimlerde kazanması durumunda teknokrat bir hükümet kurulacağını ve ülkenin demokrasi ve AB entegrasyonu için önemli adımlar atılacağını belirtti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa