Malezya'dan META'ya Heniyye hamlesi! Türkiye gibi rest çekti

Türkiye'den sonra Malezya da Instagram'a erişim kısıtlaması getirdi. Başbakan İbrahim, Heniyye paylaşımlarının kaldırmasına "ayrımcılık" dedi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 09:34
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 10:31
Malezya'dan META'ya Heniyye hamlesi! Türkiye gibi rest çekti
Kübra Şenal Editör

Hamas lideri İbrahim Heniyye'nin 31 Temmuz'de İsrail tarafından katledilmesinin ardından sosyal medya gündemi Heniyye paylaşımlarıyla doldu taştı. Facebook, Instagram ise kullanıcıların özgürlük alanına müdahale ederek Heniyye paylaşımlarını kaldırdı.

Türkiye ise kategori kurallarına uymadığı gerekçesiyle 2 Ağustos'ta Instagram'a erişim engeli getirdi. Türkiye'nin bu tutumuna bir ülke daha destek verdi.


Malezya da Instagram'a erişim engeli getirdi

Malezya'da Başbakan Enver İbrahim'in Instagram ve Facebook hesaplarından İsmail Heniyye'nin ölümüyle ilgili yapılan paylaşımların kaldırılması üzerine META şirket yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi.


META özür dilemeli

Başbakan Enver ibrahim, META'nın kural tanımaz hareketini "ayrımcı ve adaletsiz" olarak tanımlayarak şirketin kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in kamuoyuna bir özür borcu olduğunu belirtti.

META'nın ifade özgürlüğünü engellediğini söyleyen İbrahim açıklamasında, söz konusu paylaşımların kaldırılmasının "adalet ve insan hakları arayışındaki Filistin halkının meşru mücadelesine yönelik bir hakaret olarak görüldüğü" belirtildi.


Heniyye'ye sarıldığı fotoğraf kaldırılmıştı

Malezya Başbakanı İbrahim, 31 Temmuz'da Heniyye'nin vefatı sonrası bir Hamas yetkilisine taziyelerini ilettiği telefon konuşmasının ve Heniyye ile kucaklaşırken çekilmiş bir fotoğrafı Facebook ve Instagram'da paylaşarak taziye mesajı iletmişti. Ancak META, o paylaşımı da kaldırdı.


Paylaşımlarının kaldırılması nedeniyle Malezya lideri, şirket için "korkak" diyerek "Siyonist İsrail rejimine alet olmaya son versin" ifadelerini kullanmıştı.

HRW'den META'ya tepki

"Meta'nın politikalarının ve uygulamalarının Instagram ve Facebook'ta Filistin'e ve Filistinlilerin insan haklarına yönelik desteği susturduğu" iddiasıyla New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de META'ya tepki göstermişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa