İngiltere'den Elon Musk'a tepki!

İngiltere Başbakanlığı, Elon Musk'ın şiddet olayları ile ilgili yaptığı "İç savaş kaçınılmaz" yorumuna sert tepki gösterdi!

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 15:08
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 15:48
İngiltere'den Elon Musk'a tepki!
AA
Kaynak AA

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, Amerikalı milyarder Elon Musk'ın sosyal medya hesabında yaptığı "İç savaş kaçınılmaz" yorumuna tepki gösterdi. Tepki, İngiltere’deki aşırı sağcı şiddet olayları sonrası geldi.

Sosyal medya platformlarının sorumluluğu

Başbakanlık Sözcüsü, Musk'ın 4 Ağustos'ta X hesabından paylaştığı "İç savaş kaçınılmaz" yorumunun, polise havai fişek atıldığını gösteren bir videoya yönelik olduğunu belirtti ve bu tür yorumların "hiçbir haklı gerekçesi olmadığını" ifade etti. Sözcü, sosyal medya şirketlerinin suç içerikli faaliyetlerin internette yayılmasını engellemek konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.


Adalet bakan yardımcısından eleştiri

İngiltere Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander da Musk'ın açıklamalarını "tamamen haksız" ve "içler acısı" olarak nitelendirdi. Tesla, SpaceX ve X gibi şirketlerin sahibi olan Musk'ın, İngiltere'deki aşırı sağcı şiddet eylemlerine ilişkin yaptığı yorumlar, geniş bir kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Şiddet olaylarının başlangıcı

İngiltere'de başlayan şiddet olayları, 29 Temmuz Pazar günü Southport şehrinde başladı. 17 yaşındaki bir saldırganın düzenlediği bıçaklı saldırıda, 3 çocuk hayatını kaybetti ve 8'i çocuk olmak üzere 10 kişi yaralandı. Sosyal medyada saldırganın kimliğiyle ilgili yayılan spekülasyonlar sonucunda, Southport'taki aşırı sağcı gruplar, polisle çatışarak Southport İslam Toplumu Camisi'ne saldırdı. Olaylar sırasında polis minibüsü ateşe verildi ve çok sayıda polis yaralandı. Yaşanan çatışmalar sebebiyle 53 polis ve 3 polis köpeği çeşitli yerlerinden yaralandı, 5 kişiye ise gözaltı uygulandı.

Şiddet olaylarının yayılması

Aşırı sağcı şiddet olayları, 2 Ağustos'ta Sunderland'e sıçradı. Masjid-e Anwaar-e Madinah Camisi'nin önünde toplanan aşırı sağcılar, polisle çatıştı ve bir polis karakolunu ateşe verdi. Sunderland'deki olaylarda 3 polis yaralanırken, 10 kişi gözaltına alındı. Aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover gibi şehirlerde de aşırı sağcılar toplandı.

3 Ağustos'ta Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn dahil olmak üzere yaklaşık 20 İngiliz şehrinde ve Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta aşırı sağcılar sokaklara döküldü. Bu şehirlerde göçmenlerin sahibi olduğu iş yerleri, Müslümanların ibadet ettiği camiler ve polis araçlarına saldıran 92 zanlıya gözaltı uygulandı.

Yeni çatışmalar ve polis müdahaleleri

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcılar, göçmenleri ve Müslüman toplulukları hedef aldı. Rotherham kentinde sığınmacıların yaşadığı bir otelin hemen önünde toplanan kalabalık bir grup, binaya sandalye ve taş fırlattı. Bu şehirlerde aşırı sağcı gruplar, karşıt görüşe sahip insanlarla çatıştı. Stoke-on-Trent ve Hull'de iki aşırı sağcı vatandaşın bıçaklandığına dair çıkarılan asılsız haberler, olayların çok daha fazla şiddetlenmesine neden oldu. Blackpool ve Manchester'da polis, eylemlerin sona ermesi çağrısında bulundu ve yeniden toplanmayı yasakladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa